Nagyszabású film készül a Hatnapos háborúról

Az 1967-es hatnapos háborúban aratott izraeli győzelmet bemutató nagyszabású filmprojekt főszereplője Yael Grobglas, izraeli színésznő lehet.

Oded Raz – aki a „Maktub” című izraeli kasszasiker rendezőjeként ismert, amelyet most a Netflixen sugároznak – fogja rendezni a „Jeruzsálem 67” című filmet – jelentette pénteken a Variety.

Grobglas – egy francia-izraeli színésznő, aki a tavalyi „Hanuka a rozsban” című ünnepi romantikus komédiában játszott – a Variety szerint „előrehaladott tárgyalásokat folytat”, hogy eljátssza a főszerepet: „egy fájdalmas gyermekkor által kísértett civil, aki elhagyja családját, hogy a háborús fronton szolgáljon”.

A Variety hozzátette, hogy a film Joseph Schick New York-i ügyvéd szenvedélyes projektje volt, aki egy évtizede fejlesztette a filmet. A tervek szerint augusztusban kezdődik a forgatás Izraelben.

„1967-ben Izraelben társadalmi, kulturális és gazdasági megosztottság volt, és semmiképpen sem volt tökéletes társadalom. És azt hiszem, ami akkor történt, az emlékeztet arra, hogyan kell kezelni ezt a helyzetet” – mondta Shick, aki megjegyezte, hogy a szereplők nagyrészt izraeliek lesznek.

A filmesek fontolgatták, hogy külföldön forgatnak, mielőtt Izrael életbe léptetett egy adókedvezményes programot, amelynek célja a hazai filmgyártás ösztönzése volt – írja a Variety.

„Jeruzsálem egy nagyon különleges forgatási helyszín” – mondta Raz. „Nem egy könnyű város, ahol minden nap filmet lehet forgatni. A politikai helyzet miatt történhet valami, de ez a környezet és ez a hangulat különleges energiát teremt”.

Az elmúlt években több más fikciós film is a hatnapos háború alatt vagy közvetlenül utána játszódott, köztük az „Angyal” című kémthriller. Évtizedekkel korábban, 1986-ban Izraelnek az Oscar-díj külföldi filmek versenyére benyújtott „Avanti Popolo” című alkotása a háború után a Sínai-sivatagban bolyongó izraeli és egyiptomi katonákat követte nyomon.

Az 1973-as Jom Kippur-háborút egy sorozatban örökítették meg, amelyet az HBO 2020-ban vett fel „A könnyek völgye” címmel, és amelyet akkoriban minden idők legdrágább izraeli film- vagy tévés produkciójának tituláltak.

„Talán le kéne bombáznunk Damaszkuszt?” — új iratok titkosítását oldották fel a jom kipuri háborúról

Az izraeli védelmi minisztérium feloldotta az 1973-as háború kormányüléseinek jegyzőkönyvét.