Montenegró is izraeli fegyverekkel erősít

Izrael és Montenegró hétfőn 22 millió dolláros védelmi megállapodást írt alá arról, hogy Montenegró az Elbit Systems által gyártott fegyvereket, köztük aknavető lövedékrendszereket és kiképzőeszközöket szerez be.

A szerződés részeként a haifai székhelyű Elbit Systems 120 mm-es aknavető lövedékrendszereket szállít, amelyek 4×4-es páncélozott járművekre szerelhetők, valamint vállalják katonák és tisztek kiképzését az izraeli Elbit-IMI Akadémián.

Eyal Zamir vezérőrnagy, az izraeli védelmi miniszter főigazgatója jóváhagyta a kormányközi üzletet. Yair Kulas dandártábornok a minisztérium Nemzetközi Védelmi Együttműködési Igazgatóságának (SIBAT) igazgatója és Vladan Martic ezredes, a montenegrói védelmi minisztérium logisztikai igazgatója a tel-avivi Kirya katonai parancsnokságon tartott ünnepségen írta alá a megállapodást.

„Ez a harmadik megállapodás montenegrói partnereinkkel azóta, hogy 2019-ben megerősítettük védelmi kapcsolatainkat, és ez nagyszerű bizalomnyilvánítás az izraeli védelmi ipar iránt” – mondta Kulas. „Montenegró Izrael partnere és szövetségese, és más európai országokhoz hasonlóan összetett biztonsági kihívásokkal néz szembe. Az izraeli védelmi ipar képes a legmagasabb színvonalú technológiai megoldásokat nyújtani számukra.”

2019 decemberében az Elbit Systems bejelentette, hogy az izraeli és montenegrói védelmi minisztériumok közötti történelmi jelentőségű szerződés aláírását követően a vállalat 35 millió dolláros szerződést nyert az ország fegyveres erői által üzemeltetett, Egyesült Államokban gyártott könnyű taktikai járművekbe (JLTV, Joint Light Tactical Vehicle) való beépítésre szánt távvezérelt fegyverállomások (RCWS) szállítására.