Az EU örül az Iszlám Dzsihád és Izrael között megszületett tűzszünetnek

Az Európai Unió üdvözli az Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet között bejelentett tűzszünetet, „amelynek véget kell vetnie a Gázában és környékén zajló erőszaknak” – közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője vasárnap.

Palesztin illetékesek szombaton jelentették be, hogy Izrael és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet öt napig tartó rakétaháborút követően Egyiptom közvetítésével tűzszünetet kötött, amely szombat este 10 órakor lépett életbe. Vasárnap pedig ismét megnyitották a Gázai övezet és Izrael közötti átkelőhelyeket.

Az Európai Unió külügyi szolgálata közleményében mindenek előtt elismerését fejezte ki Egyiptomnak a megállapodás elősegítéséért, az ENSZ-nek pedig az ebben játszott pozitív szerepéért.

„Az EU mély sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az elmúlt napokban a Gázai övezetben és Izraelben civilek, köztük gyermekek vesztették életüket és sebesültek meg”

– fogalmaztak, majd hozzátették: most döntő fontosságú a tűzszünet megszilárdítása és az átkelőhelyek megnyitása, hogy a humanitárius segítségnyújtás és az üzemanyag, valamint a munkavállalók beléphessenek Gázába és elhagyhassák azt – jelentették ki.

Az EU készen áll arra, hogy valamennyi partnerével együttműködjön annak érdekében, hogy segítse az izraeliek és a palesztinok nyugalmának megteremtését, emellett felszólítja valamennyi felet, hogy az Akabában és Sarm es-Sejkben tett kötelezettségvállalásokkal összhangban törekedjenek a helyzet enyhítésére – tette hozzá közleményében az uniós külügyi szolgálat.

Magyarország kiáll a terroristák által bombázott Izrael mellett

Közleményt adott ki a külügyminisztérium.