Az IDF szóvivője először kért bocsánatot Shireen Abu Akleh haláláért

Pontosan egy évvel azután, hogy az Al Jazeera riporterét lelőtték, miközben az IDF ciszjordániai műveletéről tudósított, Daniel Hagari azt mondta a CNN-nek, hogy „nagyon sajnálják” az esetet.

Pontosan egy évvel az Al Jazeera neves újságírójának, Shireen Abu Aklehnek a halála után az IDF szóvivője szerdán először kért bocsánatot az incidensért, amely széles körű nemzetközi elítélést váltott ki.

Az 51 éves Abu Akleh, aki „Press” feliratú mellényt és sisakot viselt, 2022. május 11-én halt meg az izraeli csapatok és palesztin fegyveresek közötti összecsapások során, miközben az IDF hivatalos beszámolója szerint egy katonai műveletről tudósított a Ciszjordánia északi részén lévő dzsenini menekülttáborban, egy szélesebb körű terrorellenes fellépés közepette.

Bár az izraeli hadsereg saját vizsgálatot folytatott, és elismerte, hogy az őt megölő golyót „nagy valószínűséggel” az IDF fegyveréből lőtték ki, határozottan elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint a veterán újságírót szándékosan vették célba.

A CNN-nek adott szerdai interjújában Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, amikor az ügyről kérdezték: „Azt hiszem, itt az alkalom, hogy elmondjam, hogy nagyon sajnáljuk [a] néhai Shireen Abu Akleh halálát.

„Újságíró volt, egy nagyon elismert újságíró” – tette hozzá. „Izraelben demokrácia vagyunk, és egy demokráciában nagy értéket tulajdonítunk az újságírásnak és a szabad sajtónak. Azt akarjuk, hogy az újságírók biztonságban érezzék magukat Izraelben, különösen háborús időkben, és még akkor is, ha kritizálnak minket, azt akarjuk, hogy biztonságban érezzék magukat. Ez az egész a demokráciáról szól, és mi egy liberális demokrácia vagyunk”.

Abu Akleh családja szeptemberben hivatalos panaszt nyújtott be az ICC-hez. A bíróság ügyészi hivatala vélhetően eldönti, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben.

Decemberben az Al Jazeera részletes bizonyítékokat nyújtott be az ICC-hez, amelyek állítólag azt bizonyítják, hogy az Izraeli Védelmi Erők szándékosan lőtték agyon palesztin-amerikai riporterét. Az Egyesült Államok akkor elutasította a lépést, mondván, hogy az ügy nem tartozik a bíróság hatáskörébe.

Izrael nem tagja az ICC-nek, és vitatja a bíróság joghatóságát. Az Egyesült Államok szintén nem tagja a bíróságnak, amelyet 2002-ben háborús bűnökkel foglalkozó, végső fokon eljáró bíróságként hoztak létre.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A CNN azt állítja, hogy az IDF szándékosan vette célba az Al-Jazeera riporterét

Az IDF kijelentette, hogy az amerikai hírcsatorna állításai teljesen megalapozatlanok.