A németek továbbra is migrációval orvosolnák az európai munkaerőhiányt

Európának munkaerőre van szüksége, a jelenlegi munkaerőhiányt a szabályozott, okos, ellenőrzött és jogszerű bevándorlást lehetővé tevő migrációs politika orvosolhatja – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Olaf Scholz, az Ez Európa címmel rendezett EP-vitán a közös uniós migrációs és menekültügyi megállapodás mihamarabbi elfogadását sürgette, amelynek középpontjában – szavai szerint – a szolidaritásnak kell állnia.

Az illegális migrációt úgy kell kezelnie az Európai Uniónak, hogy az európai értékeket ne árulja el közben

– hangsúlyozta.

A német kancellár kijelentette: Európának új szabadkereskedelmi megállapodásokat kell kötnie, és egyenlő feltételek melletti partnerségeket kell kialakítania.

„Ha az elkövetkező években sem változtatunk hozzáállásunkon a szabadkereskedelmi megállapodásokat illetően, akkor mások diktálják majd a szabályokat, alacsonyabb környezetvédelmi és társadalmi normákkal”

– fogalmazott.

Az olasz kormány is a gyermek születéseket ösztönözné a migráció helyett

Giorgia Meloni szerint Európa olyan problémákra kezd ráébredni, amelyekért nemrég egyeseket még veszélyes szuverenistaként bélyegeztek meg.

A gyarmatosítás következményeinek leküzdése az afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokkal kötött európai partnerség alapvető eleme kell legyen – mondta Scholz, majd hozzátette: az ilyen partnerségeknek „hátra kell hagyniuk az elmúlt évtizedek eurocentrikus nézetét”, javítaniuk kell az élelmezésbiztonságot, le kell küzdeniük a szegénységet, és segíteniük az éghajlat és a környezet védelmét.

„Európának a világ felé kell fordulnia”

– fogalmazott a német kancellár, majd hozzátette:

egy „kibővített és megreformált” Európai Unióra van szükség, amelyhez az EU külpolitikájában több döntés kell hozni minősített többséggel.

A német kancellár azt is hangsúlyozta, hogy „a rivalizálás és a verseny erősödött” Kína részéről. – Kína partner, versenytárs és rivális, ugyanakkor nem a kapcsolatok felszámolására, hanem „okos kockázatcsökkentésre” kell törekedni Pekinggel kapcsolatban – mondta.

A német kancellár kijelentette továbbá:

Európának nem szabad megijednie Oroszország győzelemnapi katonai felvonulásán bemutatott fegyvereitől. „Legyünk kitartóak és rendíthetetlenek Ukrajna támogatását illetően”

– fogalmazott Scholz.

Olaf Scholz, aki Roberta Metsola EP-elnökkel tartott sajtótájékoztatót az uniós parlamentben, közölte:

az EU az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyságának javításán dolgozik. Cél a meglévő szankciók betartatása

– hangsúlyozta.

A következő, immár 11. szankciós csomag „nem az utolsó”

– tette hozzá a német kancellár.

Németországban a zsidógyűlölet elterjedtebb a muszlimoknál, mint a többségnél

Árnyalt képet fest a Németországban élő, migrációs hátterű emberek zsidóellenességéről az az új felmérés, amit a napokban mutatott be a Mediendienst Integration.