Elhunyt Menahem Pressler legendás izraeli-amerikai zongoraművész

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Menahem Pressler zongoraművész, a legendás Beaux Arts Trio alapítója és vezető alakja.

A világhírű zenész szombaton Londonban bekövetkezett haláláról az amerikai Indianai Egyetem adott hírt, amelynek zeneiskolájában (Jacobs School of Music) Pressler tanított.

Az izraeli-amerikai Menahem Pressler, aki Magdeburgban született 1923-ban, majd a nácik elől 1939-ben családjával Izraelbe menekült, a Vladimir Horowitz, Alfred Brendel, Van Cliburn, Cziffra György és Szvjatoszlav Richter nevével fémjelzett generáció zongoristaóriásainak egyike volt.

Az 1946-os San Franciscó-i Nemzetközi Debussy Zongoraverseny megnyerésével alapozta meg hírnevét.

Néhány évnyi szólista-diadalmenet után 1955-ben megalapította a Beaux Arts Trio nevű hegedű-cselló-zongora formációt, amely rövid idő alatt a világ egyik legelismertebb kamaraegyüttesévé vált.

Míg a hegedűs és csellós személye időről időre változott, a zongorista Pressler mindvégig egyben tartotta az együttest.

Azután, hogy a trió 2008-ban feloszlott, Pressler mint szólista és a leghíresebb vonósnégyesek kamarapartnere koncertezett tovább. Egyebek közt a Berlini Filharmonikusokkal, az Orchestre de Paris-val és a Concertgebouw Zenekarral lépett fel.

A többszörös Grammy-jelölt Pressler „briliáns zongorista, rendkívüli tanár és egy gyengéd lélek volt, aki zongoristák egész nemzedékeiben hagyott kitörölhetetlen nyomot szerte a világon” – méltatta az elhunytat Abra Bush, az Indianai Egyetem zeneiskolájának dékánja.
Menahem Pressler 2014-ben a MÁV Szimfonikusokkal Budapesten is fellépett a Művészetek Palotájában.

Menahem Pressler – Clair de Lune – Debussy | Podium Witteman

De 94-jarige pianist Menahem Pressler speelt Clair de Lune van Claude Debussy. Podium Witteman omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.