Nem teketóriázott a holland rendőrség: 150 antiszemita drukkert zsuppoltak be

A holland média szerint az őrizetbe vett huligánok az AZ Alkmaar szurkolói, akik épp a „zsidóbarát” Ajax Amsterdam elleni mérkőzésre tartottak.

A holland rendőrség szombaton több mint 150 futballszurkolót tartóztatott le, miután antiszemita jelszavakat skandáltak egy amszterdami mérkőzésre menet.

Az incidens a fővárosi Johan Cruijff ArenA, az Ajax Amsterdam otthonához közeli metróállomáson történt helyi idő szerint este fél nyolc körül – közölte a rendőrség.

„A rendőrség ma este 154 futballszurkolót tartóztatott le, mert antiszemita dalokat énekeltek a metrón”

– tették hozzá.

A közlemény szerint a szurkolókat többször felszólították, hogy hagyják abba az éneklést, mielőtt intézkedtek volna.

A rendőrség nem azonosította a szurkolók klubját, de az Ajax, amely jelenleg harmadik az Eredivisie tabelláján a Feyenoord és a PSV mögött, a negyedik helyen álló AZ Alkmaarral mérkőzött aznap este.

Az AT5 helyi hírcsatorna szerint a letartóztatottak is az AZ szurkolói voltak.

Az Ajax ellenfelei gyakran „A zsidók” néven emlegetik a klubot, Amszterdam egykoron nagyszámú zsidó lakossága miatt, amelyet a második világháború idején deportáltak a nácik a haláltáborokba.

Amellett, hogy az Ajaxnak történelme során már több zsidó elnöke és játékosa is volt, a „zsidók” kifejezést az ellenfelek gyakran antiszemita rigmusként skandálják.

Kilőtt az antiszemita-incidensek száma Hollandiában

Hollandiában egyre jobban terjed az antiszemitizmus az ügyészség statisztikái alapján.