Izrael átadta a fegyvercsempészésen ért jordániai képviselőt Ammánnak

Izrael átadta a diplomáciai útlevél segítségével fegyvert csempésző, tetten ért jordániai parlamenti képviselőt Ammánnak – jelentette az izraeli közszolgálati rádió vasárnap.

Imad al-Advant mintegy kétszáz kézifegyver, valamint jelentős mennyiségű arany Izraelbe csempészése közben érték tetten az izraeli határőrök április 22-én a Husszein királyról elnevezett, Izrael és Jordánia közötti határállomáson.

Jeruzsálem és Ammán megállapodása nyomán vasárnap a politikus visszatérhetett Jordániába, hogy ott folytassák ellene a vizsgálatot, majd a bűntetőeljárást.

Izraelben tettenérése után kihallgatta a gyanúsítottat a Sin Bet belbiztonsági szolgálat, amely feltárta, hogy a képviselő tavaly február óta már tizenkét alkalommal csempészett át diplomáciai útlevelével különböző dolgokat Izraelbe.

Imad al-Advan korábban madarakat, köztük galambokat, elektromos cigarettát, aranyat és fegyvereket szállított Izrael ellenőrzése alatt álló területekre jelentős összegekért cserébe. A Sin Bet jelentése szerint kihallgatása nyomán a jordániai biztonsági erők már letartóztattak több olyan személyt, akik kapcsolatban álltak a képviselő csempésztevékenységével.

Ilyet se látni minden nap: fegyvercsempész politikust fogtak Izraelben

Több száz fegyvert és száz kiló aranyat próbált Izraelbe csempészni a szomszédos ország képviselője.