Csókakőn kötött ki az összeurópai neonáci találkozó

A Légió Hungária fotóin látszik is, hogy egy pajta udvarán kezdték meg Európa legnagyobb neonáci küzdősport-versenyét – írja a 168 Óra.

Miután a szervezők szerint „hatósági nyomásra” át kellett helyezniük a sportversenyt, a neonácik mégis megtartották az Európa Harci Éjjelt, méghozzá a Budapesttől egy órára lévő, Fejér vármegyei Csókakőn. A szervező, szélsőjobboldali Légió Hungária Telegramra feltöltött fotói szerint a többek között francia, német és angol neonácik részvételével zajlott a viadal, amit Európa legnagyobb neonácik között rendezett küzdősport-versenyének tartanak.

A viadalról Twitteren Michael Colborne, az ügyet feltáró Bellingcat-újságíró is közölt képeket a nyilvánosan elérhető bejegyzések alapján.

Michael Colborne on Twitter: „1/2 Thanks to a public Instagram post (1st pic) from German far-right extremist Benjamin Moses (@Belltower_News https://t.co/bubdS8YA2I) we know the location of European Fight Night: Csókakő, HU (2nd, 3rd pics), ~80km from Budapest in Fejér county (47.34677243, 18.272734320) https://t.co/GGpuQa1bH6 pic.twitter.com/SCuKoZuIIy / Twitter”

1/2 Thanks to a public Instagram post (1st pic) from German far-right extremist Benjamin Moses (@Belltower_News https://t.co/bubdS8YA2I) we know the location of European Fight Night: Csókakő, HU (2nd, 3rd pics), ~80km from Budapest in Fejér county (47.34677243, 18.272734320) https://t.co/GGpuQa1bH6 pic.twitter.com/SCuKoZuIIy

A rendőrség korábban egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy “a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból.

A korábbi European Fight Night események történései alapján okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva.

Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni.

A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette” – írták.

Riasztó jelentés látott napvilágot az európai náci felvonulásokról

A B’nai B’rith International és az Amadeu Antonio Alapítvány közösen vizsgálta az európai náci felvonulásokat.