CPACHungary: Izrael legszorosabb európai szövetségese Magyarország

Magyarország és Izrael szorosabb szövetsége állt a középpontban a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) egyik csütörtök délutáni kerekasztal-beszélgetésén, amelyet Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója vezetett.

„Sikeres a szövetség a két ország között, és az együttműködés keretében Magyarország és Izrael is a nacionalizmus, egyben a demokrácia védelmének zászlóvivője.

Izrael talán abban tud most a legtöbbet Magyarországtól tanulni, hogy nem elég a választást megnyerni”

– mondta Gadi Taub, a Jeruzsálemi Héber Egyetem adjunktusa.

Matan Peleg, az Im Tirtzu ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az izraeli helyzet jelenleg ahhoz hasonlít, amikor Donald Trump Amerikában megnyerte az elnökválasztást. „A baloldal nálunk is dühösen lépett fel. Egy nappal Netanjahu és a Likud győzelme után azonnal utcára vitték az embereket. De én is félmillió ember előtt mondhattam el, hogy zsidó demokratikus államot akarunk, amit a választói akarat megmutatott”.

Hozzátette, hogy az izraeli kulturális elit, a bírák és a média elítéli őket, és nem fogadja el a választás eredményét.

„Számunkra Izrael az első, a globalisták pedig valamiféle katyvaszt akarnak, ennek érdekében a baloldal hajlandó mindent felégetni”.

Gadi Taub: Komolyan Németország lenne a világ erkölcsi iránytűje?

Az izraeli történész a Neokohnnak adott interjúban beszélt arról miért gondolja, hogy a nemzetekre a legnagyobb veszélyt a globalista elit jelenti.

Az Im Tirtzu vezérigazgatója azt állította, hogy a Tel-Aviv utcáin kialakult helyzet nem különbözik attól, amit az amerikai városokban közvetlenül Donald Trump 2016-os megválasztása után tapasztaltak. Izrael Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról azt állította, hogy a nehéz idők az igazi barátság próbáját jelentik, és Orbán Viktor igaz barátnak bizonyult.

” Az Európai Unió megszállottan elítéli Izraelt” – mondta arról, hogy a blokk rendszeresen szidalmazza a zsidó állam vezetőit.” Mindaz, amit Izrael tesz, nem elégíti ki az EU-t.

Az egyetlen ország a kontinensen, amely mindent megtesz Izrael és az önvédelemhez való jogának védelmében az EU-ban és az ENSZ-ben, az Magyarország”

– emelte ki.

Robert Greenway, az amerikai Abraham Accords Peace Institute ügyvezető igazgatója szerint Izraelben most leginkább azzal foglalkoznak, hogy Iránból milyen fenyegetés érheti az országot. Mint mondta, Izrael és az Egyesült Államok együtt képes ellensúlyozni ezt a helyzetet a Közel-Keleten.

„A gazdasági érdekek alapvető fontosságúak a térség biztonságának jövője szempontjából, hiszen ha együtt kereskedünk, azt meg fogjuk védeni. Az ukrajnai háború miatt kieső élelmiszerek, alkatrészek egy részét Izrael pótolni tudja” – fűzte hozzá.

A beszélgetésen szóba került, hogy az Izrael és arab országok között 2020-ban megszületett Ábrahám-megállapodások aláírására a zsidó állam az EU-ból csak Magyarországot hívta meg. Matan Peleg kiemelte:

hálásak, amiért Orbán Viktor megvétózta az EU-ban az Izraelt elítélő határozatot, miközben a zsidó állam megvédte magát a Hamásztól.

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.