Virágzik a Chábád első szaúdi központja

Az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok javulásával és az egyre több zsidó bevándorló és turista érkezik a fejlődő közel-keleti központba, Herzog rabbi szerint egyre nagyobb az igény a zsidó közösségre az Öböl menti királyságban – írja a Ynetnews. 

Bár Izrael és Szaúd-Arábia között még nem történt meg a teljes körű normalizáció, a jó kapcsolatok jelei egyre inkább kirajzolódnak, beleértve a legelső Chábád-központ létrehozását.

Amellett, hogy Szaúd-Arábia megnyitotta a szaúdi égboltot minden légi jármű – köztük az izraeliek – előtt, egyre több liberális reformot hajt végre, és a világ minden tájáról érkező zsidók kezdik jól érezni magukat a muszlim királyságban.

A zsidó érkezők számának megugrása megnövelte az igényt egy Chábád központra, és Yaakov Israel Herzog rabbi lépett az ügy érdekében.

„Néhány évvel ezelőtt találkoztam azzal, hogy mi történik a szaúdi királyságban, az új városban, amit fejlesztenek, Neomban.” – vázolta Herzog rabbi. „Láttam, hogy a hely óriási fejlődésnek indult, és az elmúlt öt évben sokkal könnyebb lett oda eljutni turistaként.

„Láttam, hogy sok ember kezdett el oda érkezni, és sok zsidó az Egyesült Államokból, Európából és hasonló helyekről érkezett oda dolgozni” – folytatta. „Elhatároztam, hogy eljövök és közelről megnézem… Önként döntöttem úgy, hogy el kell kezdenem ott lenni mindazoknak a zsidóknak, akik ide jönnek élni vagy látogatóba.”

Mióta körülbelül egy évvel ezelőtt hivatalosan megnyitotta a Chábád-központot, Herzog rabbi elmondta, hogy több száz turista látogatta meg.

Azt mondja, hogy annak ellenére, hogy Izrael és Szaúd-Arábia között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, az izraeliekkel és az országon belüli zsidókkal nagyon jó a viszony.

„Ha látod, hogy a zsidók milyen bánásmódban részesülnek a királyságban, a tisztelet és a megbecsülés tekintetében, és látod, hogy megengedik, hogy tegyem, amit teszek – azt hiszem, ez önmagáért beszél. Ennek semmi köze az Izraellel kötött megállapodáshoz” – mondta. „A zsidók a világ összes muszlim országában együtt éltek a muszlimokkal, és nincs ok arra, hogy ez ne működjön Szaúd-Arábiában”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Szaúd-Arábia megnyitotta légterét az izraeli légitársaságok számára

Kezdenek beérni a Trump által elindított Ábrahám-egyezmények.