Politico: Durvul Ukrajnában a kollaboránsok és a kémek felkutatása

A Politico szerint Ukrajna igyekezete, hogy kiszűrje az orosz kémeket kezd átmenni boszorkányüldözésbe.

Ukrajna egyre gyorsabban vadászik az árulókra, kettős ügynökökre és kollaboránsokra – írja a lap.

A hatóságok szinte minden nap nyilvánosságra hoznak egy újabb ügyet, amelyben a biztonsági és bűnüldöző szervek vezető tagjai, ügyészek, állami ipari alkalmazottak, polgármesterek és más választott tisztségviselők állítólagos hazaárulása miatt.

Nagyszámú, magas rangú kettős ügynök és szimpatizáns könnyítette meg az utat Oroszország inváziója előtt, különösen Dél-Ukrajnában, ahol alig-alig tanúsított ellenállással tudták átvenni az ellenőrzést Herszon városa felett.

Az Oroszországhoz fűződő történelmi kapcsolatok miatt az ukrán biztonsági szolgálat és más biztonsági ügynökségek, valamint az ország fegyver- és energiaipara köztudottan tele van kémekkel. A 2013-14-es Majdan-felkelés óta, amely Viktor Janukovics, megbuktatását eredményezte, epizodikus tisztogatásokra is sor került.

A konfliktussal a tisztogatások egyre sürgetőbbé váltak. És valószínűleg politikai jellegűek is, mivel az ellenzéki politikusok és a civil társadalom vezetői egyre több kritikát fogalmaznak meg a kormány ellen.

Nyilvánosan egyre kritikusabbak, azzal vádolva Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és szűk csapatát, hogy a háborút a hatalom minél nagyobb mértékű megszilárdítására használják fel.

Tavaly nyáron Zelenszkij több magas rangú tisztviselőt elbocsátott, köztük a két legfőbb bűnüldöző tisztviselőjét, Iryna Venediktova főügyészt és Ivan Bakanov biztonsági főnököt, mindketten régi barátai. Egy országos beszédében azt mondta, hogy a hatóságok több mint 650 esetben vizsgálják a tisztviselők által elkövetett hazaárulás és Oroszországnak nyújtott bűnsegély gyanúját, köztük 60 olyan személyt, akik az Oroszország által elfoglalt területeken maradtak, és „államunk ellen dolgoznak”.

„A nemzetbiztonság alapjai ellen elkövetett bűncselekmények ilyen nagy száma, valamint az ukrán bűnüldöző szervek tisztviselői és az orosz különleges szolgálatok között kialakult kapcsolatok nagyon komoly kérdéseket vetnek fel” – mondta.

De miközben jelentős bizonyítékok vannak az árulásra és az együttműködésre, Ukrajnában egyre nagyobb a nyugtalanság, hogy nem minden eset és vád jogos.

Egyesek azt gyanítják, hogy a kémvadászat mostanra politikai boszorkányüldözéssel olvad össze. Attól tartanak, hogy a keresés egyre inkább összekapcsolódik a politizálással, személyes sérelmekkel vagy a korrupció és a törvénytelenségek eltitkolásával. De az is, hogy elterelje a figyelmet a kormány alkalmatlanságával kapcsolatban, amely igen népszerűtlen volt az invázió előtt.

A korrupció esetleges eltitkolásával kapcsolatos aggodalomra okot adó ügyek között van a 40 éves Roman Dudin elleni ügy is.

Zelenszkij tavaly májusban mentette fel Dudint, mondván, hogy „nem dolgozott a város védelmében a teljes körű háború első napjaitól kezdve”. De Dudint érdekes módon további négy hónapig nem vették őrizetbe és nem emeltek vádat ellene, és csak tavaly szeptemberben tartóztatták le. Dudin vezető ügyvédje, Oleksandr Kozhevnikov szerint sem Zelenszkij, sem az SBU felettesei nem emeltek panaszt a munkájával kapcsolatban, mielőtt kirúgták.

Az Állami Nyomozó Iroda szerint Dudin „ahelyett, hogy az ellenséggel szembeni ellenállás érdekében szervezte volna a munkát… valójában szabotázsban vett részt”. Azt állítják, hogy hitt abban, hogy az orosz „offenzíva sikeres lesz”, és remélte, hogy az orosz hatóságok kedvezően fognak bánni vele a felforgató tevékenysége miatt, többek között „szándékosan olyan feltételeket teremtett”, amelyek lehetővé tették a megszállók számára, hogy fegyvereket és felszerelést foglaljanak el a biztonsági szolgálat harkivi bázisain. Ezenkívül állítólag engedély nélkül hagyta el a posztját, illegálisan utasította a személyzetét, hogy hagyja el a régiót, és tönkretette a Kijevvel való kapcsolattartás biztonságos kommunikációs rendszerét.

A Politico által az illetékes ukrán ügynökségektől megszerzett dokumentumok azonban aláásni látszanak a vádakat. Az egyik tanúsága szerint a biztonságos kommunikációs rendszerben nem találtak kárt; a védelmi minisztérium egyik dokumentuma pedig azt állítja, hogy Dudin a helyi SBU-arzenálból fegyvereket osztott szét a területvédelmi erők között. „A helyi zászlóaljak hálásak neki a fegyverek kiosztásáért” – mondja Kozhevnikov.

Az ügyvédje pedig azt mondja, hogy Dudin csak azért hagyta el Harkivot, mert a felettesei utasították, hogy menjen Kijevbe, hogy segítsen az ukrán főváros védelmében.

Egy geolokációs videót, amelyen Dudin egyenruhában látható más SBU-tisztekkel együtt Kijev központjában, ironikus módon egy kőhajításnyira a Pecserszki Kerületi Bíróságtól, a bíró elfogadhatatlannak minősítette.

A védőügyvédek által az esetleges perre összeállított 29 oldalas dokumentum szerint úgy tűnik, hogy Dudin és beosztottjai már az első lövések eldördülése után eszeveszetten tevékenykedtek az orosz erők ellen, 24 szabotőrt fogtak el, 556 kollaboránst azonosítottak, és felderítést végeztek az orosz csapatok mozgásáról.

Már Dudin ügye előtt is egyre nagyobb kétségek merültek fel a hazaárulással kapcsolatos vádak némelyikével kapcsolatban – többek között a volt ügyész Venediktova és a volt biztonsági főnök Bakanov elleni homályos vádakkal kapcsolatban.

Holtan találták otthonában az ukrán biztonsági szolgálat egyik vezetőjét

Andrij Lavrusz helyi képviselő a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közölte, hogy Nakonyecsnijt fejbe lőtték.