A képviselőház republikánus elnöke kiállt az ukrán támogatások mellett

Kevin McCarthy (R-Kalifornia), a képviselőház elnöke megdorgált egy orosz riportert, aki megkérdőjelezte az Ukrajnának nyújtott támogatását, és a republikánusok többségi győzelmének megszerzése óta a legteljesebb mértékben védelmébe vette Kijev háborús erőfeszítéseit – írja az Axios. 

A republikánus párt növekvő szkepticizmusa az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatással kapcsolatban riadalmat keltett ukrán és nyugati tisztviselőkben, akik attól tartottak, hogy a katonai támogatás csökkentése vagy leállítása megváltoztathatja a háború menetét.

McCarthy megjegyzései – és más közelmúltbeli fejlemények – azonban azt jelzik, hogy a republikánusok intézményes támogatása Ukrajna iránt erősebb, mint azt a párt jobbszárnyának néhány leghangosabb hangja sugallta.

Egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón, ahol McCarthy hétfőn az izraeli Knesszet előtt beszélt, az orosz riporter azzal kezdte kérdését, hogy: „Tudjuk, hogy ön nem támogatja a jelenlegi korlátlan és ellenőrizetlen fegyver- és segélyszállításokat Ukrajnának”.

McCarthy visszavágott:

„Azt mondta, hogy nem támogatom az Ukrajnának nyújtott segélyeket? Nem, én az Ukrajnának nyújtott támogatás mellett szavazok. Támogatom az Ukrajnának nyújtott segélyt. Nem támogatom azt, amit az önök országa tett Ukrajnával”.

„Én sem támogatom, hogy megöljék a gyerekeket. És szerintem … ki kellene vonulniuk. És szerintem ez nem helyes. És továbbra is támogatni fogjuk…”

McCarthy és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban beszélt először telefonon, miután a kapcsolatuk kezdetben eléggé rázós volt, és a házelnök visszautasított egy ukrajnai látogatásra szóló meghívást.

Az április 18-i áttörésre két nappal azelőtt került sor, hogy 19 képviselőházi és szenátusi republikánus – a kongresszusi párt apró töredéke – levelet küldött Biden elnöknek, amelyben az Ukrajnának nyújtott „korlátlan” segélyek megszüntetését követelték.

McCarthy hozzájárult a kétpárti konszenzus széthullásától való félelmek elindításához, amikor a Punchbowl Newsnak – hetekkel a félidős választások előtt – azt mondta, hogy a képviselőházi GOP „nem fog üres csekket kiállítani Ukrajnának”.

De egy pár külügyi meghallgatáson kívül, amelyek a segélypénzek felügyeletére és az orosz háborús bűnökre összpontosítottak, a kérdés alig szerepelt a képviselőház napirendjén.

A Neokohn már a 2022-es választások előtt megírta, hogy nem várható jelentős változás az amerikai ukrán politikában akkor sem, ha a republikánusok kerülnek hatalomra:

Változik-e Amerika Ukrajna-politikája, ha a republikánusok nyerik a választást?

A pénz csökkenthet, de a támogatás folytatódik.