Svédország mégiscsak meghajolt a török követelések előtt

Elfogadta szerdán a svéd törvényhozás az ország terrorizmusellenes törvényének szigorítására javasolt módosításokat.

A június 1-jétől életbe lépő új törvény a többi között büntetendővé teszi a terrorszervezetekben való részvételt, azok anyagi támogatását és az ilyen szervezetek bármilyen népszerűsítését.

A fentiek mindegyikét akár négy – a hatóságok által súlyosnak ítélt esetekben nyolc – év börtönbüntetéssel is sújthatják, ha pedig valakiről bebizonyosodik, hogy egy ilyen szervezet vezetője, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat, amely Svédországban rendszerint 20-25 évet jelent.

A módosításokat 268 igen, 34 nem szavazat ellenében fogadták el, 47 törvényhozó tartózkodott.

A törvényjavaslatot a svéd kormány márciusban nyújtotta be és azt reméli tőle, segít Stockholmnak, hogy minél hamarabb elnyerje a török kormány támogatását a NATO-csatlakozáshoz.

Ankara többször sürgette a svéd kormányt, lépjen fel határozottabban a terrorizmus ellen, s azt veti Stockholm szemére, hogy a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak ad menedéket.

Stockholm – szakítva több évtizedes semlegességével – Helsinkivel együtt tavaly májusban, nem sokkal Oroszország Ukrajna ellen indított támadása után kérelmezte felvételét a NATO-ba, ám míg Finnország idén április 4-én csatlakozhatott az észak-atlanti szövetséghez, Svédország felvétele még várat magára.

A skandináv NATO-bővítés furcsa paradoxonai

Teljesen érthetetlen, hogy egyesek miért érzik szükségét annak, hogy folyton kukacoskodjanak. Robert C. Castel elemzése.