Budapesti Fesztiválzenekar koncertek lesznek Rumbach zsinagógában

Májusban és júniusban folytatódnak az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjei a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Május 9-én többek között Claude Debussy, Maurice Ravel és Igor Sztravinszkij művei és klezmer zene, június 8-án Felix Mendelssohn-Bartholdy és Ligeti György alkotásai szólalnak meg.

A BFZ tagjaiból álló együttest és az elhangzó műveket Fischer Iván karmester mutatja be a közönségnek. A programokra a megújult egyesület tagjai mellett bárki vásárolhat jegyet – közölte a zenekar az MTI-vel.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát, Otto Wagner építészeti remekművét nemrég állították helyre azzal a céllal, hogy az istentiszteletek mellett kulturális eseményeket szervezzenek benne.

Fischer Iván felhívása: Alapítsuk meg újra az OMIKE egyesületet!

Fischer Iván felhívása: Alapítsuk meg újra az OMIKE egyesületet! Belépés az Egyesületbe: http://omike.hu/tagsag/ Jegyvásárlás: http://omike.hu/#koncertek

Az esteken a zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut, ezúttal a Goethe Intézet támogatásával. Az Örkény Színház színművészei, Takács Nóra Diána és Bíró Kriszta olvassák fel Bertolt Brecht, Esther Dischereit és Glikl Hameln szövegeit, míg Hajduk Károly színművész Babits-szöveggel készül.

A zenei programban a Fesztiválzenekar művészei mellett zongorán közreműködik a színházi világból jól ismert Darvas Ferenc zeneszerző, míg fia, a szintén zeneszerző-zenész Darvas Kristóf harmonikázik majd.

Újdonság, hogy az OMIKE együttműködik a Lauder Javne Iskolával „a nap betűje” programban, amelynek részeként minden koncerten egy általános iskolás diák tanítja meg a közönséget egy-egy héber betűre.

Díszmenettel és hálaadással avatták fel a Rumbach utcai zsinagógát

Ronald S. Lauder könnyeivel küszködött, Karácsony Gergely a világ csodájáról beszélt, Erdő Péter bíboros-érsek új hitközösségben is bízik, a Mazsihisz-vezetése pedig hálával és büszkeséggel avatta fel a zsinagógát. Wallenstein Róbert tudósítása.