Berlin felé veszi az irányt Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 13-án Németországba utazik kétnapos hivatalos látogatásra.

A berlini rendőrség szerdán a Der Tagesspiegel című lappal közölte, hogy megkezdték az államfői látogatás előkészítését.

A Der Tagesspiegel beszámolója szerint az ukrán elnök a kancellári hivataltól néhány száz méterre fekvő belvárosi tér, a Potsdamer Platz egyik szállodájában, a Ritz-Carlton Hotelben tölti az éjszakát. Másnap, május 14-én Olaf Scholz kancellár katonai tiszteletadással fogadja hivatalában. Megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak.

Az ukrán államfő a kancellár után Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel találkozik, majd helikopterrel a Berlintől több mint 500 kilométerre fekvő Aachenbe utazik a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségére.

Az aacheni városháza még tavaly decemberben közölte, hogy idén Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntetik ki a rangos elismeréssel. Kiemelték, hogy az ukrán nép a nemzetközi joggal ellentétes és „kimondhatatlanul brutális orosz támadó háború áldozata”, de Volodomir Zelenszkij vezetésével nemcsak a haza szuverenitását és a polgárok életét védi, hanem „Európát és az európai értékeket is”.

Az ukrán államfő első alkalommal látogat Németországba a hazája elleni orosz támadás megindítása, 2022. február 24. óta.

Berlinbe tartanak Putyin farkasai

Különleges módon tervezik megünnepelni a „győzelem napját”.