Barbra Streisand kapja a „zsidó Nobel-díjat”

A Genezis-díj Alapítvány (GPF) bejelentette, hogy Barbra Streisand, legendás színésznő, énekesnő, rendező, író és aktivista lesz a 10. Genezis-díj díjazottja – írja a Jerusalem Post. 

Az 1 millió dollár értékű Genesis-díjjal, amelyet a TIME magazin a „zsidó Nobel-díjnak” nevezett, rendkívüli személyiségeket tüntetnek ki kiemelkedő szakmai eredményeikért, az emberiséghez való hozzájárulásukért és a zsidó értékek iránti elkötelezettségükért.

A díj 2013-as elindítása óta Streisand több tízezer jelölést és szavazatot kapott a Genezis-díjra. Felismerve a globális zsidóság által az elmúlt évtizedben tanúsított elsöprő támogatást és csodálatot, a kiválasztási és a díjbizottság bírái egyhangúlag jóváhagyták, hogy Streisand legyen a 10. évfordulós Genezis-díj díjazottja.

Az ünnepségre pontosan tíz évvel azután kerül sor, hogy Michael R. Bloomberg, New York város 108. polgármestere, a Bloomberg LP és a Bloomberg Philanthropies alapítója lett a Genezis-díj első díjazottja. Streisandot 2023 októberében Los Angelesben egy különleges ünnepségen fogják kitüntetni.

Stan Polovets, a Genezis Díj Alapítvány alapítója és elnöke elmondta: „Alapítványunk számára nagy megtiszteltetés, hogy Barbra Streisandot – a világ egyik legkedveltebb és legcsodáltabb előadóművészét – ünnepelhetjük. Amellett, hogy az elmúlt hat évtizedben világszerte elkápráztatta a közönséget csodálatos tehetségével, Barbra számos fontos ügynek szentelte idejét, erőforrásait és szenvedélyét, és mindig és mindenhol szót emelt, amikor és ahol igazságtalanságot látott. A világ gyógyításáért érzett felelősségtudata zsidó értékeiből és zsidó identitásából fakad, amelyet Barbra rendkívüli karrierje kezdete óta büszkén vállal.

Barbra innovatív emberbaráti tevékenysége jelentős hatást gyakorolt számos területen, többek között az egészségügy, a környezetvédelem és a nemek közötti egyenlőség területén. Alig várjuk, hogy szorosan együttműködhessünk Barbrával és alapítványával, hogy ezt a hatást a jövőben is kiterjeszthessük.

A Michael R. Bloomberg által létrehozott 10 éves hagyományt követve Streisand asszony arra kérte a Genezis Prize Alapítványt, hogy a díjjal járó összegeket négy területen működő nonprofit szervezeteknek juttassa el: a környezetvédelem, a nők egészségének előmozdítása, a médiában megjelenő dezinformáció elleni küzdelem és az ukrán nép megsegítése.

Michael R. Bloomberg így nyilatkozott: „Barbra Streisand a tikkun olam iránti szenvedélyes elkötelezettsége miatt hihetetlenül megérdemli a Genezis-díjat. A nők egészségügyében betöltött úttörő vezető szerepétől kezdve az erősebb fegyvervédelmi törvények mellett régóta kiálló támogatásán át az Alsó-Manhattan újjáélesztésében való felbecsülhetetlen értékű együttműködéséig, a World Trade Centerben hamarosan megnyíló Performing Arts Center révén Barbra óriási hatást gyakorolt szülőhelyére, New Yorkra és messze azon túl is. Hangját – a színpadon és a képernyőn kívül is – generációk inspirálására használta, és örömmel csatlakozom rajongóihoz világszerte, hogy gratuláljak neki.”

Streisand és névadó alapítványa az elmúlt 37 év során több mint 2000 nonprofit szervezetet és ügyet támogatott.

Legutóbb az énekesnő az Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtó United 24 szervezet nagyköveti szerepét vállalta el. A

A 10. évfordulós díjazottként Streisand Dr. Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója után következik, akit vezetői képességéért, eltökéltségéért és nagy kockázatvállalási hajlandóságáért tüntettek ki, hogy rekordidő alatt biztonságos és hatékony COVID-19 vakcinát állítson elő.

„Örömmel adom át a Genesis-díj fáklyáját a páratlan Barbra Streisandnak – a zsidó tehetség megtestesítőjének, aki milliók szívét érintette meg, és akinek szenvedélyes aktivizmusa és emberbaráti tevékenysége jobb hellyé tette a világot” – mondta Bourla. „Üdvözlöm Barbrát a Genezis-díjasok családjában, és sok sikert kívánok a tiszteletére indítandó jótékonysági projekteknek.”

Michal Herzog, Izrael first lady-je elmondta: „Barbra Streisand nemcsak a példaképem, csodálatos énekesnő és színésznő, hanem a showbiznisz és a filmipar úttörő nője is – inspiráció a nők számára szerte a világon. Ő Izrael igazi barátja, példamutató vezető a zsidó és az emberi jogok terén – a bátor nő definíciója!”.

„Nagy örömömre szolgál, hogy megtisztelnek a különleges, 10. évfordulós Genezis-díjjal, és hogy a Genezis-díj Alapítvánnyal együttműködve olyan szervezeteket támogathatok, amelyek a társadalom és közös emberségünk jobbítására törekszenek.

Nagyon büszke vagyok zsidó örökségemre, és mindig is megindított a világ megjavítására irányuló tikkun olam zsidó hagyománya.

Remélem, hogy csatlakozhatok és inspirálhatok másokat a saját elkötelezettségükben, hogy egy jobb világot építsenek” – mondta az énekesnő.