Tízezrek tüntettek a francia nagyvárosokban a nyugdíjreform ellen

Tízezrek vonultak hétfőn a francia nagyvárosok utcáira a munka ünnepén, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja kapcsán, a rendőrség Párizsban és Nantes-ban könnygázzal oszlatott.

Franciaország számos városában indultak tüntető menetek a hétfő reggeli órákban. A szervezők országosan 500-650 ezer résztvevőt vártak, csak Párizsban mintegy 100 ezer tüntetővel számoltak.

A rendőrség felkészült az esetleges rendbontásokra, s egészen délig a helyzet többnyire nyugodt is maradt. Párizsban és más nagyvárosokban első alkalommal drónokat is bevetettek a hatóságok, hogy nyomon követhessék a történéseket. Rendes esetben a május elsejei megmozdulásokon 100-160 ezer embert várnak.

Mindemellett a május elsejei tüntetések előtt nem sokkal az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet festékkel öntötte le az adóelkerüléssel vádolt Louis Vuitton Alapítvány épületének üveghomlokzatát.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvény miatt nagyot esett Macron népszerűsége.

Sophie Binet, a CGT szakszervezet vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy Macron elszigetelődött a nyugdíjreformjával. „A végrehajtó hatalom nem tud kormányozni a nép támogatása nélkül” – jelentette ki Binet a párizsi megmozdulások kezdete előtt. Hozzátette, hogy szakszervezete még nem döntött az esetleges tárgyalásokról a kormányzattal.

Laurent Berger, a CFDT szakszervezet vezetője pedig arról beszélt, hogy Macron kormánya süket az utóbbi évtizedek legerőteljesebb társadalmi mozgalmának követeléseire.

A BFM TV televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy szakszervezete kész párbeszédet folytatni a kabinettel. Egyben visszautasította azt a feltételezést, hogy a vezető szakszervezetek közötti, ritkának mondható szövetség egységének próbája most érkezett el azzal, hogy a nyugdíjreform törvényerőre emelkedett.

„A fizetésekre és munkakörülményekre vonatkozó más javaslatokat is le kell raknunk a tárgyalóasztalra” – tette hozzá Berger.

Forradalmi viszketés: Miért nem tudnak leállni a franciák a tüntetésekkel?

Az új 1789-ért kiáltó felhívás egy nevetségesen semmitmondó változtatáson alapul: a francia állami nyugdíjkorhatár 62-ről 64-re lett emelve.