Izraeli igazságügyi miniszter: Bidenék beleavatkoznak a reform vitába

Jariv Levin izraeli igazságügyi miniszter azzal vádolta meg az amerikai kormányt, hogy segíti az igazságügyi reform ellenzőit, és erről a Walla! honlap birtokába került videóban beszélt hétfőn.

Yossi Rosenbaum haredi stratéga otthonában ultraortodox aktivisták előtt beszélgetve Levin azt mondta: „az amerikaiak együttműködnek velük [az igazságügyi reformon], ahogyan azt az ottani kormányzat emberei által mondott dolgokból láthatják”.

Levin megjegyezte, hogy szerinte az amerikai kormányt nem kényszerítik a cselekvésre, hanem azért teszik, mert ez a saját világnézetükbe illeszkedik.

A Biden-kormányzat több tagja is felszólalt az igazságügyi reform ellen, leginkább maga Joe Biden amerikai elnök, aki márciusban azt mondta: „Izrael sok erős támogatójához hasonlóan engem is nagyon aggaszt [az igazságügyi reform terve]. Aggódom amiatt, hogy ezt tisztázzák. Nem mehetnek tovább ezen az úton. Én ezt világossá tettem….. Remélem, hogy [Benjamin Netanjahu miniszterelnök] eláll tőle”.

Az igazságügyi miniszter elismerte, hogy az ő oldala hibázott, de még ha tökéletes tájékoztató kampányt is folytatott volna, az eredmények ugyanúgy alakultak volna, tekintve a felek közötti hatalmi különbséget.

„A másik oldal hihetetlen eszközarzenállal rendelkezik, és a hatalma úgy mutatkozott meg ebben az ügyben, ahogyan még soha” – mondta, felsorolva a sajtó, a bíróságok, a főügyészség és az ország teljes gazdasági vezetésének „teljes ellenőrzését”.

Levin elmondta, hogy az ellenzék a március óta Isaac Herzog elnök közvetítésével zajló tárgyalások során a reform egyetlen részébe sem egyezik bele. „Az ellenzék nem ért egyet a leállással. De jobb, ha megpróbálunk egy kísérletet, és kimerítjük ezt a lépést. Mindenki számára előnyös lesz.”

Benny Ganz, a Nemzeti Egységpárt vezetője hétfőn azt mondta, hogy a felek nem haladnak előre a tárgyalásokon.

„Nem fogjuk megengedni, hogy olyan időre játsszunk, amely lehetővé teszi a koalíciónak, hogy a számára kényelmes időben és helyen vigye előre a törvényhozást” – mondta, utalva a tárgyalásokat átható bizalomhiányra.

Levin a reform törvényhozási stagnálásáért Likud párti társait tette felelőssé.

„Biztosítanunk kell a Likud sorainak felsorakozását. Önöknek [a haredi tárgyalópartnereknek] nagyon fontos szerepük van ebben. Ez vezetett az előző ülésszakban a kudarcunkhoz, és ez akadályozott meg minket abban, hogy befejezzük az ügyet”.”

„A helyzet nem maradhat úgy, ahogy van. Nagy erőfeszítéseket teszek annak érdekében, hogy a Likudon belül és a koalícióban, ahol kevesebb problémát látok, szorosabbra fűzzük a sorokat. Amint látják, hogy egységesek vagyunk, ez hatással lesz a másik oldalra” – mondta Levin.

(JNS)

Fotó: EPA

Két Izrael harca — Kié a jövő?

„A kormánykoalíció által javasolt igazságügyi reformokra válaszul kirobbant tiltakozó mozgalomnak nem lesz könnyű, ésszerű vagy racionális vége” – írja Liel Leibovitz.