Hadbíróság elé állították, amiért egyenruhában tüntetett

Hadbíróság elé állítottak egy izraeli őrnagyot, mert egyenruhában tüntetett a kormány igazságügyi reformjai mellett – közölte vasárnap az IDF.

Eddig az alezredesi és annál magasabb rangú tiszteknek tilos volt tüntetni, míg az őrnagyoknak és az alatti rendfokozatú tiszteknek engedélyezett volt a tiltakozás.

Azoknak azonban, akiknek engedélyezték a tiltakozást, civil ruházatban kellett ezt tenniük, hogy az IDF ne keveredjen bele közvetlenül a politikai vitákba.

A múlt csütörtökön Jeruzsálemben tartott nagy kormánypárti tüntetésen most hadbíróság elé állított őrnagy egyenruhában volt, és fegyvert is viselt, ami súlyosbító körülmény.

A tisztet parancsnoki szerepköréből eltávolították, és csökkentett felelősségű irodai munkakörbe helyezték, bár a rangját megtarthatta.

Emellett 25 napos részleges katonai elzárásra vonatkozó felfüggesztett büntetést is kapott, amelyet aktiválnának, ha hasonló fegyelmi vétséget követne el.

Eddig csak tucatnyi baloldali tiszt tagadta meg ténylegesen a tartalékos szolgálatot, és az IDF megkezdte az ilyen tisztek kizárását a tartalékosok közül. A legtöbb tartalékos a kilépéssel való fenyegetés ellenére is folytatta a szolgálatot, vagy ideiglenesen beteget jelentett.

Az izraeli vezérkari főnök szerint ideje félretenni a politikai ellentéteket

Herzi Halevi nyugalomra szólított fel a hétfő este kezdődő Emlékezés napjának idejére.