Elsöprő győzelmet arattak az izraeli lányok egy nemzetközi matematikaversenyen

 A szlovéniai Portorožban megrendezett, többnapos megmérettetésen az izraeliek az első, a második és a harmadik helyet is megszerezték, s ezzel 54 ország 214 versenyzőjét utasították a hátuk mögé.

A résztvevők tudását négy tudományterületen: algebrában, számelméletben, geometriában és kombinatorikában vizsgálták – írja a Zsido.com.

Az Európai Matematikai Olimpia Lányoknak verseny első helyezettje, a tizenegyedik osztályos Nogá Friedman azzal is kitűnt a többiek közül, hogy maximális pontszámot ért el. Másodikként a tizenkettedikes Járá Schulman végzett, a bronzérmet pedig a tizenegyedikbe járó Netá Iláni kapta. Nogá és Netá a rechovoti De Sálit gimnáziumban tanul, Járá pedig Herclijában, a Risonim gimnáziumban. Izraeliek 2016 óta vesznek részt ezen a versenyen, s azóta összesen 19 érmet gyűjtöttek.

„Nagyon büszke vagyok a diákjainkra, akik hazánk képviseletében fényes győzelmet arattak az Európai Matematikai Olimpián. Megmutatták, hogy sikereket kitartással és elszántsággal lehet elérni. Mindannyian a jövő nemzedékét képviselik és biztos vagyok benne, hogy még nagyon sok sikerben lesz részük”

– köszöntötte a győzteseket Joáv Kis oktatásügyi miniszter.

A különc matematikus, akit már fiatalon zseninek tartottak

A száztíz éve született Erdős Pálra, a 20. század egyik legnagyobb matematikusára emlékezünk.