Antiszemita karikatúrát közölt az egyik legnagyobb brit lap

A The Guardian című brit napilap szombaton bocsánatot kért, miután egy antiszemita karikatúrát közölt a BBC távozó vezetőjéről.

Richard Sharp pénteken jelentette be lemondását a BBC elnöki tisztségéről, miután Boris Johnson akkori brit miniszterelnökkel való bizniszelései kérdéseket vetettek fel a műsorszolgáltató pártatlanságával kapcsolatban.

A Martin Rowson által készített rajz, amely a Guardian oldalán jelent meg, a zsidó származású Sharp vigyorgó karikatúráját megnagyobbított kampós orral ábrázolta. A képen Sharp egy Goldman Sachs-os irodai dobozt tart a kezében, ahol korábban dolgozott, tele arannyal és nagyorrú tintahalakkal.

A karikatúra széles körű felháborodást váltott ki Angliában.

„Richard Sharp ábrázolása a Guardian mai karikatúrájában pontosan beleillik abba az antiszemita hagyományba, amely a zsidókat túlméretezett, groteszk vonásokkal ábrázolja, gyakran a pénzzel és a hatalommal együtt. Ez megdöbbentő”

– mondta David Rich író az eset kapcsán.

„A probléma az, hogy a tintahal vagy polip szintén gyakori antiszemita motívum, amelyet egy feltételezett zsidó összeesküvés ábrázolására használnak, amely csápjaival a társadalom minden olyan része köré tekeredik, amelyet a zsidók állítólagosan irányítanak” – tette hozzá.

Dave Rich on Twitter: „The depiction of Richard Sharp in today’s @guardian cartoon falls squarely into an antisemitic tradition of depicting Jews with outsized, grotesque features, often in conjunction with money and power. It’s appalling. Here’s why 🧵 pic.twitter.com/RI46VmL6z8 / Twitter”

The depiction of Richard Sharp in today’s @guardian cartoon falls squarely into an antisemitic tradition of depicting Jews with outsized, grotesque features, often in conjunction with money and power. It’s appalling. Here’s why 🧵 pic.twitter.com/RI46VmL6z8

Lord Austin of Dudley, aki munkáspárti képviselő volt, mielőtt 2019-ben kilépett a pártból az általa „a szélsőségesség, az antiszemitizmus és az intolerancia kultúrájának” nevezett jelenség miatt, a karikatúrát szintén antiszemitának minősítette, és azt mondta, hogy az újságnak „szégyellnie kellene magát” miatta.

A Guardian később bocsánatot kért, és eltávolította Rowson rajzát a honlapjáról.

Rowson szintén bocsánatot kért, mondván, hogy ezt „elég csúnyán elszúrta”.

„Tudom, hogy Richard Sharp zsidó. Valójában együtt jártam vele iskolába, bár kétlem, hogy emlékezne rám”

– mondta.

„A zsidósága soha nem fordult meg a fejemben, amikor megrajzoltam őt, mivel ez teljesen irreleváns a történet vagy a tettei szempontjából, és nem játszott tudatos szerepet abban, amikor a szokásos karikatúra-játékkönyv szerint csavartam ki a vonásait.”

„Elsiettem a dolgot anélkül, hogy elég időt hagytam volna arra, hogy a dolgokat kellő mélységgel és gondossággal átgondoljam, és ezáltal olyan ostoba kétértelműségeket engedtem bele, amelyek végül olyasminek tűntek, amit soha nem akartam” – ismerte el Rowson.

Antiszemita karikatúrát osztott meg az egyik orosz nagykövetség

Nagy vihart kavart a bejegyzés.