Egyre több nem zsidó vándorol be Izraelbe

2023-ban ugrásszerűen megnőtt az Izraelbe költöző nem zsidók száma – írja az Arutz7.

Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy az elmúlt évben 56 ezer nem zsidó bevándorlóval bővült Izrael lakossága.

Miközben Izrael a függetlenségének 75. évfordulóját ünnepelte, az állam zsidó többsége tovább zsugorodott. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy a zsidók már csak a lakosság 73,5%-át teszik ki, míg az arabok 21%-át. A tavalyi adatokhoz képest mindkét közösségben jelentős csökkenés volt tapasztalható. A zsidók 2022-ben a lakosság 73,9%-át, az arabok pedig 21,1%-át tették ki. Az „egyéb”, egyik valláshoz sem kötődő személyek ezzel szemben most a lakosság 5,5%-át teszik ki.

Tavaly a függetlenség napján 478 ezren tartoztak az „egyéb” kategóriába, míg idén 534 ezren, ami 56 ezres növekedést jelent egy év alatt.

Dr. Jona Cserki az Izraeli Bevándorláspolitikai Központ munkatársa „nagyon aggasztó drámai tendenciának nevezte” a hírt, rámutatva, hogy az Izraelbe irányuló nem zsidó bevándorlás nagy része valójában a visszatérési törvény szerinti alijázás.

Egyre több orosz kutatja fel zsidó gyökereit, hogy Izraelbe menekülhessen

„Az ügyfeleink 90 százaléka azért jön, hogy zsidó származását keresse” – mondta egy nyugat-moszkvai önkormányzati hivatal dolgozója.

„Amíg a választott tisztségviselők nem lépnek fel aktívan és határozottan a visszatérési törvény módosítása érdekében, addig a zsidó többség zsugorodásának tendenciája csak erősödni fog”

– magyarázta.

Dr. Cserki hozzátette, hogy „Izrael Állam függetlenségének napja arra szolgál, hogy emlékeztessen Izrael Állam létezésének alapjára és céljára – a zsidó nép államára, egy olyan államra, amely lényegében egyszerre zsidó és demokratikus. A felgyorsult demográfiai tendenciák, amelyeknek az elmúlt évtizedekben, és különösen az utóbbi években tanúi voltunk, kézzelfogható veszélybe sodorják Izrael Állam identitásának vízióját”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Két évtizedes rekord dőlt meg: 70 ezer ember alijázott idén Izraelbe

Több mint két évtizede nem érkezett ennyi bevándorló Izraelbe.