Minden szíriai menekültet hazaküldene Erdogan ellenlábasa

Kemal Kılıçdaroğlu török ellenzéki elnökjelölt kedden bejelentette, hogy megválasztása esetén minden szíriai menekültet két éven belül visszaküldene saját hazájába.

„Mégis mit csinál 3,6 millió szíriai az országunkban?”

– hangoztak Kılıçdaroğlu szavai az Eskisehir tartományban megtartott kampányrendezvényen. Érvelése szerint a menekültek nagy mértékben hozzájárultak az egyre növekvő munkanélküliséghez Törökországban.

Kılıçdaroğlu egyúttal óva intette hallgatóságát a szíriaiak elleni rasszizmustól.

Ugyan nem fejtette ki, miként tervezné végrehajtani a tervét, szakértők már korábban is figyelmeztettek, hogy jogilag nem túl egyszerű rákényszeríteni a szíriaiakat, hogy elhagyják Törökországot és hazatérjenek.

Törökországban jelenleg egyébként is feszült a hangulat az ott élő menekültekkel szemben, az ország ráadásul egyre nagyobb gazdasági gondokkal küzd.

Kemal Kılıçdaroğlut – a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét – hatpárti ellenzéki pártszövetség jelölte Recep Tayyip Erdogan török elnök kihívójaként a május 14-én tartandó elnökválasztásra. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint meglehetősen szoros a verseny Erdogan és kihívója között.

Okoz-e a törökországi földrengés politikai földcsuszamlást?

Sokak szerint Erdogan elhibázta a törökországi katasztrófa kezelését, amelytől jövője is függhet a közelgő elnökválasztásokon.