Elkapták az elkövetőt, aki az Anne Frank Házra vetített üzenetet

Letartóztattak egy 41 éves férfit kedden Lengyelországban, akit azzal gyanúsítanak, hogy diszkriminatív üzenetet vetített ki lézerfénnyel Anne Frank amszterdami házára – közölte a holland rendőrség.

A lézerüzenetet februárban vetítették ki a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anne Frank és családjának a második világháború idején búvóhelyéül szolgáló, ma múzeumként látogatható ház falára.

A felirat a következő volt:

Anne Frank, a golyóstoll feltalálója. A szöveg arra az elméletre utalt, amely szerint Anne Frank nem maga írta a később világhírűvé vált naplóját.

Az Anne Frank Ház – amelyet évente körülbelül egymillió látogató keres fel -, valamint az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ panaszt tett az eset miatt.

A rendőrség nyomozást indított az antiszemitának minősített bűncselekmény ügyében.

A gyanúsított elfogásakor egy csoport amszterdami nyomozó is jelen volt.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, és Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban megölték. Anne naplója Ottóhoz került, később kiadták, és mintegy harmincmillió példányban kelt el.

A naplót az UNESCO 2009-ben a világörökség részévé nyilvánította.

A világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Vizsgálat indult Hollandiában az Anne Frank Házra vetített felirat miatt

Vizsgálatot indított a holland rendőrség az amszterdami Anne Frank Házra lézerfénnyel vetített, antiszemitának tartott felirat miatt – közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál pénteken.