Ritka fotók kerültek elő Izrael függetlenségének első napjairól

Izrael 75. függetlenségi napja alkalmából a Zsidó Nemzeti Alap a héten különleges fotókat hozott nyilvánosságra az ország függetlenségének első napjairól.

Ezek között vannak képek az 1950-es évekből, amikor a KKL-JNF az észak-izraeli Hula-tó lecsapolásán dolgozott, hogy mezőgazdasági területeket készítsen elő. A legnagyobb cionista vívmánynak számító projektet a Jordán folyó medrének a völgytől délre történő mélyítésével és két csatorna kiásásával hajtották végre, amelyek elvezették a tó és a mocsarak vizét.

A Jordán eredeti medrét, amely a völgyben húzódott, az évek során elhagyták és eltömték. A természetbarátok kérésére a KKL-JNF egy körülbelül 3000 dunamnyi területet hagyott meg Izrael első természetvédelmi területeként.

„Az ünnep tiszteletére a KKL-JNF levéltára fehérbe öltözött, és izgatottan mutatott be számos ritka fényképet a függetlenség első napjaiból, a mocsarak lecsapolásának munkájáról, amely szerves részét képezte országunk építésének”

– mondta Efrat Sinai, a KKL-JNF levéltárának igazgatója.

„A fotók emlékeztetnek bennünket a függetlenség örömére és az egység érzésére, amely az államalapítást kísérte. A KKL-JNF minden izraeli állampolgárnak – boldog függetlenség napját kíván”.