Rituális fürdőt avatnak Újlipótvárosban

Április 24-én hétfőn hatalmas dolog veszi kezdetét a ZSILIP Központban, ugyanis megnyílik a régóta dédelgetett álom: a zsinagóga mikvéje. Óriási változás ez és nemcsak a budapesti és a hazánkban vendégeskedő zsidóság életében, hanem a Zsilip működésében is – írja a Zsido.com.

A Zsilipben évekkel ezelőtt megkezdődött a mikve építése, melynek elkészültét nem csupán a zsinagóga rabbija várta rendkívüli módon:

„Pár éve azon is dolgozom az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel közösen, hogy a Zsilipben megnyíljon ez a csodálatos mikve. Bízom benne, hogy ez az új fürdő még több családnak lesz segítség Budapesten és, hogy még több ember megtalálja a számításait központunkban és hozzásegíti őket a spirituális fejlődéshez. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Zsilipben a megnyitóra is”

– fogalmazott Glitsenstein Sámuel, a Zsilip rabbija.

A rituális fürdő a vallásos zsidó élet egyik legalapvetőbb feltétele, napjainkban elsődleges funkciója: itt merítkeznek meg a nők havi ciklusuk után, illetve az új edényeket is ebbe mártják meg első használat előtt – természetesen erre a célra külön medence szolgál. Férfiak is használják a mikvét reggeli ima előtt, vagy szombat és ünnepnapok előtt merülnek alá, hogy megtisztuljanak. A fürdő vizét természetes vízforrásnak kell táplálnia.

Az esemény helyszíne: ZSILIP Központ (1137 Budapest, Újpesti rkp. 1.)

Időpont: Hétfő, 04.24. 17:00

A részvétel regisztrációhoz kötött.

A mikvéről készült képekért katt a Zsido.com oldalára.

Új Tóra érkezett a Zsilipbe

A tóraadás ünnepén rögtön használatba is vették a közösség tagjainak adományaiból vásárolt tekercset