Bukják a gyorsított izraeli bevándorlási eljárást az orosz és belarusz alijázók

Izrael leállítja a gyorsított bevándorlási eljárást a háború elől Oroszországból és Fehéroroszországból menekülők számára.

Ofir Szofer bevándorlási és befogadási miniszter hivatala azt közölte, továbbra is fenntartják a különleges, gyorsított eljárást az ukránok és a rendkívüli humanitárius esetek számára, de az Oroszországból és Fehéroroszországból érkezők ismét csak szabályos procedúrával vándorolhatnak be Izraelbe, mert a minisztériumban ezentúl a tavaly Izraelbe költözöttek befogadására összpontosítanak.

Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, a minisztérium egyszerűsített és gyorsított ügyintézéssel fogadta az Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból Izraelbe menekülőket.

A törvények szerint a bevándorláshoz egy zsidó nagyszülőt kell igazolni.

A korábbi szabályok visszaállításával az Oroszországból és Fehéroroszországból jövőknek előbb bevándorlási aktát kell nyitniuk és találkozót kell kérniük egy izraeli konzulátuson, ahol egyebek mellett megvizsgálják alkalmasságukat, s csak ezután fordulhatnak az izraeli bevándorlási minisztériumhoz izraeli tartózkodási engedélyért új bevándorlóként.

Közölték, hogy a minisztérium a menekülők számának drámai csökkenése miatt döntött úgy, hogy visszatérnek a régebbi eljárásokhoz. A decemberben közzétett adatok szerint 2022 márciusa és októbere között 29 133 új bevándorló érkezett Izraelbe Oroszországból, 13 570 Ukrajnából és 1580 Fehéroroszországból.

Egyre több orosz kutatja fel zsidó gyökereit, hogy Izraelbe menekülhessen

„Az ügyfeleink 90 százaléka azért jön, hogy zsidó származását keresse” – mondta egy nyugat-moszkvai önkormányzati hivatal dolgozója.