Már vissza is térne Naftali Bennett?

Az izraeli történelem egyik legrövidebb miniszterelnöki ciklusa után távozott hivatalából, és nincs aktív politikai pártja. De alig 10 hónappal azután, hogy lemondott Izrael legmagasabb tisztségéről, és Izraelben történelmi felfordulás közepette Naftali Bennett jelzi, hogy készen áll az újbóli indulásra – írja a Jewish News Agency beszámolója. 

Bennett, akit korábban keményvonalas jobboldali politikusnak tartottak, 2021-ben felforgatta az izraeli politikát azzal, hogy egy ideológiailag sokszínű koalíció élére állt, amely 12 egymást követő év után leváltotta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt. Bennett koalíciója azonban körülbelül egy év után szétesett, ő lemondott, és Netanjahu nyerte meg az ezt követő választásokat.

A héten Washingtonban tett látogatása során Bennett beszélt a Washington Institute for Near East Policy-ban – amely az Egyesült Államokba látogató prominens izraeli politikusok célpontja -, válaszolt az újságírók kérdéseire, és találkozott a demokrata törvényhozók egy csoportjával.

„Ma egy sor találkozót tartottam a Kongresszus képviselőivel és képviselőnőivel, valamint kormánytisztviselőkkel” – tweetelte héberül a fotó mellé. „Ma egy sor találkozót tartottam a Kongresszus képviselőivel és képviselőnőivel a Dombon, valamint kormánytisztviselőkkel” – tweetelte héberül a fotó mellé. „Kezdődik.”

Hogy mi kezdődik, az nem világos.

Bennett nem válaszolt arra a kérdésre, hogy újra indul-e, és egy szóvivője sem reagált a bővebb kifejtésre vonatkozó kérésre.

„Nagyon hiszek abban, hogy mérsékletre van szükségünk Izrael kormányzásának módjában a következő 10 évben” – mondta a Washington Intézet által szervezett találkozón, és magát „radikálisan mérsékeltnek” nevezte.

„Hiszem, hogy Izraelnek a következő egy-két évtizedben olyan centrista kormányokra van szüksége, amelyek az izraeliek által elfogadott kérdések 70%-ára tudnak összpontosítani, és félreteszik azt a 30%-ot, amely ideológiai konfliktusban áll”

– mondta Bennett, megismételve egy olyan formulát, amelyet gyakran használt kormányzási filozófiájának leírására. „Szerintem ez az egyetlen út a következő 10-20 évben. Ki kell vonnunk magunkat ebből a folyamatos polarizációból és mérgező párbeszédből. És hiszem, hogy Izrael ezzel sikerrel járhat”.

Egy másik tweetben megjegyezte, hogy a felmérések szerint nyolc helyet nyerne az izraeli parlamentben, ha visszatérne a politikába – ez több, mint az a hét hely, amelyet korábbi pártja, a Jamina nyert 2021-ben, mielőtt miniszterelnök lett.

Hétfőn, a jom hásoa, az izraeli holokauszt emléknap előestéjén közzétette egy tavalyi miniszterelnökként elmondott beszédét, amelyben azt az dicsérte, hogy Izrael „magára támaszkodva erős, és soha nem kérünk bocsánatot a létezésünkért”.

Két Izrael harca — Kié a jövő?

„A kormánykoalíció által javasolt igazságügyi reformokra válaszul kirobbant tiltakozó mozgalomnak nem lesz könnyű, ésszerű vagy racionális vége” – írja Liel Leibovitz.