Legalább 78 embert tapostak halálra egy adományosztáskor Jemenben

Legalább 78 ember meghalt a jemeni fővárosban, Szanaában, amikor több százan gyűltek össze egy iskolában, hogy segélyt vegyenek át – közölték csütörtökön szemtanúk és a húszi média.

Több ember megsérült, köztük 13-an válságos állapotban vannak – jelentette az Iránnal szövetséges Húszi mozgalom által működtetett Al Masirah TV televíziós hírcsatorna egészségügyi szakemberekre hivatkozva Szanaában.

A gázolás a ramadán, a muszlimok szent hónapjának utolsó napjaiban a kereskedők jótékonysági adományok szétosztása közben történt

– közölte a húszi-kormány által ellenőrzött belügyminisztérium szóvivője közleményében.

Több százan tolongtak egy iskolában, hogy átvegyék az adományokat, amelyek összege 5000 jemeni rijál, vagyis fejenként körülbelül 9 dollár volt – mondta a Reutersnek két szemtanú, aki részt vett a mentésben.

A húszi televízió által a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videón az emberek összezsúfolódott tömege látható, néhányan sikoltozva és kiabálva, és kinyújtózkodva próbálták biztonságba helyezni magukat. A biztonsági személyzet küzdött, hogy visszaszorítsa az embereket és megfékezze a tömeget.

Egy másik, a tömegoszlatás utáni videón rengeteg eldobott cipő, mankó és ruhadarab látható az épület lépcsőjén, és fehér védőruhás törvényszéki nyomozók válogatják a személyes tárgyakat.

Az adománygyűjtő rendezvény megszervezéséért felelős két kereskedőt őrizetbe vették, és vizsgálat folyik ellenük – közölte a belügyminisztérium.

Jemenben nyolc éve tart a polgárháború, amely több tízezer ember halálát okozta, tönkretette a gazdaságot és milliókat taszított éhezésbe.

A szaúdiak vezette koalíció 2015-ben avatkozott be Jemenben, miután a húszik 2014-ben kiszorították a kormányt a fővárosból, Szanaából. A konfliktust széles körben Szaúd-Arábia és Irán közötti proxiháborúnak tekintik.

Mohamed Ali al-Houthi, a Húszi Legfelsőbb Forradalmi Bizottság vezetője szerint az ámokfutás annak az eredménye, hogy a jemeni nép a nyolc éve tartó harcok után „a legsúlyosabb globális humanitárius válságtól” szenved.

„Az agresszió országait tartjuk felelősnek a történtekért és azért a keserű valóságért, amelyben a jemeni nép az agresszió és a blokád miatt él”

– írta a Twitteren.

Rijád és Teherán márciusban megállapodott a 2016-ban megszakadt diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról, és a két fél közötti fogolycsere ebben a hónapban felcsillantotta a konfliktus megoldásának reményét.

A jemeni húszi mozgalom vezető tárgyalója szerint a Szaúd-Arábiával folytatott legutóbbi béketárgyalásokon előrelépés történt, és további megbeszéléseket fognak folytatni a fennmaradó nézeteltérések elsimítása érdekében.