Annyian vannak, mint…az indiaiak!

India jó úton halad afelé, hogy a világ legnépesebb nemzetévé váljon, az év közepére csaknem 3 millióval több lakossal megelőzve Kínát – derült ki az ENSZ szerdán közzétett adataiból.

India népességét 1428,6 millióra, azaz 1,4286 milliárdra becsüli, szemben Kína 1,4257 milliárdos népességével az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) „A világ népesedési helyzetéről szóló idei jelentésében”.

Az Egyesült Államok a távoli harmadik helyen áll 340 millióra becsült népességével – derült ki a februárig rendelkezésre álló információkat tükröző jelentésből.

Az ENSZ korábbi adatait használó népesedési szakértők azt vetítették előre, hogy India ebben a hónapban megelőzi Kínát, de a világszervezet legutóbbi jelentése nem határozta meg a dátumot.

Az ENSZ népesedési tisztviselői azt mondták, hogy az indiai és kínai adatokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt nem lehetett időpontot meghatározni, mivel India legutóbbi népszámlálását 2011-ben tartották, a következő, 2021-ben esedékes népszámlálást pedig a COVID-19 világjárvány miatt késleltették.

Bár mindkét nemzet a 8,045 milliárdosra becsült globális népesség több mint egyharmadát teszi majd ki, a népességnövekedés mindkét országban lassul, bár Kínában sokkal gyorsabban, mint Indiában.

Tavaly hat évtized óta először csökkent Kína népessége, ami történelmi fordulatot jelent, és várhatóan hosszú időre szóló csökkenési folyamatot indít el, ami mélyreható következményekkel jár a gazdaságra és a világra nézve.

India éves népességnövekedése 2011 óta átlagosan 1,2% volt, ami az előző évtizedben mért 1,7%-os növekedéshez képest csökkenést mutat – derül ki a kormányzati adatokból.

Az UNFPA által a 2023-as jelentéshez készített nyilvános felmérés szerint Indiában, valamint Brazíliában, Egyiptomban és Nigériában a legelterjedtebb vélemény az volt, hogy a népesség minden országban „túl nagy, a termékenységi ráta pedig túl magas” – áll a jelentésben.

„Az indiai felmérés eredményei arra utalnak, hogy a lakosság nagy része aggódik a népesség miatt” – mondta Andrea Wojnar, az ügynökség indiai képviselője egy nyilatkozatban.

„Pedig ennek nem szabadna aggodalmat kiváltania. Ehelyett inkább a haladás, a fejlődés és a törekvések szimbólumaként kellene tekinteni ezekre az adatokra, ha az egyéni jogokat és döntéseket tiszteletben tartják”.

India sok mindent jól csinált a népességnövekedés kezelése terén, mondta Poonam Muttreja, az indiai Population Foundation of India önkéntes csoport egyik tisztviselője.

„Ugyanakkor gondoskodnunk kell arról, hogy a lányokat és nőket ne kényszerítsék korai házasságba és terhességbe, ami korlátozza törekvéseiket” – mondta egy nyilatkozatában.

Nevetség tárgyává vált Szergej Lavrov Indiában

Az orosz külügyminisztert hallgató közönség hangos nevetésben tört ki, amikor Lavrov Ukrajnát kezdte el hibáztatni a folyamatban lévő háborúért.