Visszatért Ukrajnába Vlagyimir Putyin — videó

Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését a Herszon és a Zaporizzsja megyei harci helyzetről.

„Fontos számomra meghallgatni, hogy hogyan vélekednek önök a helyzet alakulásáról, fontos önöket meghallgatni, információcserét folytatni”

– mondta Putyin a látogatásról készült, az orosz televíziókban bemutatott videófelvételen.

Külön kiemelte, hogy Tyeplinszkij a vezérkari főnök és a védelmi miniszter megbízásából huzamosabb ideje tartózkodik a fronton, és nagyon részletes jelentést készített. Ezt, mint mondta, a védelmi tárca és a vezérkar nagyra értékelte.

Putyin felköszöntötte a katonákat az ortodox húsvét alkalmából, és ajándékul adta át nekik egy ikonnak a másolatát, amely, mint mondta, „az Orosz Birodalom egyik legsikeresebb védelmi miniszteréé volt”. Azt javasolta a légideszantos erők parancsnokának, hogy a kegytárgyat vigye el a csapatokhoz.

Az elnök felkereste az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsét is, ahol fogadta Alekszandr Lapin vezérezredes és más parancsnokok jelentését az ebben a körzetben kialakult helyzetről. Akárcsak a Dnyepr főhadiszálláson, Putyin a húsvét alkalmából itt is felköszöntötte a katonákat.

Putin visits Russian troops in Ukraine’s occupied Kherson and Luhansk regions

Vladimir Putin has visited military headquarters in in Russian-controlled Ukraine’s Kherson and Luhansk regions, the Kremlin has said. Subscribe to Guardian News on YouTube ► http://bit.ly/guardianwiressub Putin attended a military command meeting in the Kherson region to hear reports from commanders of the airborne forces and the „Dnieper” army group and other senior officers on the situation in the Kherson and Zaporizhzhia regions, both of which Moscow has proclaimed part of Russia.

A Kreml szerint a két parancsnokságon tett szemlét nem készítették elő előzetesen. A látogatáson forgatott videófelvételek szerint az orosz államfő helikopteren érkezett a helyszínekre, és ezúttal maga nem vezetett gépjárművet.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak kedden elmondta, hogy Putyin hétfőn járt az elcsatolt területeken. A pontosítás igénye azzal kapcsolatban merült fel, hogy az elnök az ikont a katonáknak húsvét alkalmából ajándékozta, amely a Julián-naptár szerint hétfőre virradóra köszöntött be. Hozzátette: húsvét hete van, és a húsvéti ünnepkör egyébként is negyven napig tart Oroszországban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli a „különleges hadművelet” állását a műveleti terület felkeresését követően, Putyin azt válaszolta, hogy a legfőbb főparancsnok számára a csapatok meglátogatása rutinmunka, az értékelés pedig a védelmi tárca előjoga.

A hétfői a második ismertté vált eset, hogy Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt. Első alkalommal ezt március 19-én Mariupolban tette meg. Akkor Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes kíséretében a helyreállítási munkálatokat tekintette meg.

Az első látogatás során Putyin a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu várost is felkereste, ahol a „különleges hadművelet” főhadiszállásán tárgyalt a parancsnokokkal.

Váratlan villámlátogatást tett Putyin Ukrajnában

A háború kitörése óta először járt a megszállt területen az orosz elnök.