Elhunyt Török Ádám, a legendás Mini együttes frontembere

A 75 éves zenész haláláról fia számolt be a Facebookon.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. 1965-ben – a gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni, 1968-ban a Dogs együttes énekese volt, majd ugyanabban az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely tizenöt év szünettel napjainkig létezett. A nyolcvanas években megalapította a Tátrai Török Tandemet, majd 1987-től szólóban is fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) zenekart Závodi Jánossal. A kilencvenes évek végén felélesztette régi zenekarát Török Ádám és a Mini néven.

No Title

Török Ádám és a Mini 50 éve van a pályán – természetesen együttese, a Mini is 50 éves. Az egy órás koncerten elhangzanak a legendás Mini balladák, örökzöldek, rockdalok, valamint a méltán híres Bartók-feldolgozások is. A Jazz Akusztikban Török Ádám és a Mini.

A 75 éves korában elhunyt Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas előadóművészre interjúkkal és koncertműsorokkal emlékeznek a közszolgálati csatornák – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Iroda az MTI-vel.

Április 18-án 21 óra 15 perctől az M2 Petőfi TV ismétlésben adja a Magas és Mély című műsorának Török Ádámról szóló epizódját, amelyben az énekes életének fordulópontjairól mesélt. A Jazz Akusztik: Török Ádám koncertet április 21-én 21 óra 15 perctől tűzi műsorára a csatorna. A Petőfi Rádióban a kedden 20 órakor kezdődő Petőfi Kultban szintén megemlékeznek róla.

Az M5 kulturális csatorna kedden 19 óra 5 perctől ismétli a Kontúr című portréműsort, amelyben Török Ádámmal kivételes életútjáról beszélgettek. A Duna 23 óra 5 perctől ismét műsorára tűzi a Hogy volt?! – Török Ádám és a Mini című epizódját, amelyben legismertebb dalaik, a Gőzhajó és a Vissza a városba történetét is megosztotta a nézőkkel. A Duna World szerdán 17 óra 30 perctől a Török Ádámról szóló Hogy volt?! című műsorral csatlakozik a megemlékezéshez.

A Mandiner idén készített nagyinterjút a zenésszel, amelyben így fogalmazott:

„Én egy félnótás hippi voltam, át tudtam vitorlázni a nehézségeken. Engem kielégített, hogy volt egy jó kis bandám, ha volt melóm, jól éreztem magam, és ipari mennyiségben álltak sorba a leányzók. Nem voltam irigy soha senkire, pedig sokkal később kezdő zenészek is milliárdosok lettek hozzám képest. Amit letettem az asztalra, az szerintem nagyon jó. Persze mindig mondták nekem, mit kéne csinálni; Erdős is sokszor behívatott, de ahogy kifordultam az ajtón, tudtam, hogy nem csinálom úgy. Öntörvényű ember voltam, csak az érdekelt, és most is csak az érdekel, amit én szeretek, és amit meg tudok valósítani.”

Elhunyt Jeff Beck, a legendás gitáros

Beck a Yardbirds együttes tagjaként vált ismertté, később elindult szólókarrierje, mely a kemény rock, a jazz, a funky blues, sőt az opera területére is kiterjedt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.