Andrzej Duda: Lengyelország elutasítja Európa „szeparatizmusát”

Lengyelország elutasítja Európa „szeparatizmusát”, Európa biztonságát csak az euroatlanti kapcsolatok szorosabbá tételével lehet megerősíteni – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a parlamentben.

Az államfő Zbigniew Rau külügyminiszternek a lengyel diplomácia idei céljait bemutató beszédét hallgatta meg a parlamenti alsóházban.

Későbbi sajtóértekezletén Duda helyeselte, hogy Rau hangsúlyozta a lengyel-amerikai szövetség jelentőségét.

„Egyértelmű, hogy ez a legfontosabb annak fényében, amit a keleti határunkon túl látunk” – utalt az elnök az ukrajnai háborúra. Úgy vélte: Közép-Európa biztonságát csak a jelentős katonai képességekkel rendelkező nagyhatalom, az Egyesült Államok garantálhatja.

Nemcsak Lengyelország, nemcsak a keleti NATO-szárny, hanem egész Európa biztonságát az euroatlanti kapcsolatok szorosabbá tételével lehet megerősíteni – hangsúlyozta Andrzej Duda.

„Teljes mértékben ellenzünk minden európai szeparatizmust”

– jelentette ki. Ez a fajta törekvés nem állta meg a helyét Európa történelmének legutóbbi több mint száz évében – vélekedett. Felidézte az Egyesült Államok szerepét az első, majd a második világháború európai kifejletében, a hitlerizmus legyőzésében, majd a kommunizmus európai terjedésének megállításában.

Mindez a lengyel elnök szerint bebizonyította, mennyire fontos a transzatlanti partnerség, és „milyen messzemenő garanciákat nyújt a biztonság és a béke számára”.

Zbigniew Rau programbeszédében az európai biztonság egyik alappillérének nevezte a transzatlanti együttműködést, és bejelentette: a varsói kormány tartós amerikai katonai jelenlétre fog törekedni Lengyelország területén.

A külügyminiszter később újságíróknak Emmanuel Macron minapi nyilatkozatát is kommentálta, amelyben a francia elnök Európa „stratégiai autonómiáját” szorgalmazta erőteljes euroatlanti partnerség helyett.

„Számunkra a stratégiai autonómia nem a transzatlanti közösség geopolitikai alternatívája”

– jelentette ki Rau. „Minél erősebben ágyazódik be Európa a transzatlanti közösségbe, annál nagyobb biztonságban vagyunk” – tette hozzá a lengyel külügyminiszter.

Még mindig Európa szövetségese-e Amerika?

„Amerika érdekei már nem tűnnek egybeesőnek Európa érdekeivel. Minél hamarabb rájönnek erre az európaiak, annál előbb gondolkodhatnak el azon, hogy mik saját érdekeik.”