Görögország is izraeli páncéltörő rakétákat vesz

Izrael 1,44 milliárd sékel (400 millió dollár) értékű üzletet írt alá Spike páncéltörő rakéták eladásáról Görögországnak – jelentette be hétfőn a védelmi minisztérium.

A védelmi minisztérium főigazgatója, Eyal Zamir vezérőrnagy és a görög védelmi beruházások és fegyverek főigazgatóságának igazgatója, Aristeidis Alexopulos altábornagy írta alá a Rafael Advanced Defense Systems által gyártott tengeri, légi és szárazföldi Spike rakéták exportjáról szóló kormányzatok közötti (GTG) megállapodást – áll a közleményben.

A Spike rakéta magas röppályát követve felülről támadja a páncélozott járműveket, ahol azok a legsebezhetőbbek. Egyúttal alkalmas megerősített fedezékek, valamint minden olyan célpont megsemmisítésére, amely precíziós pusztítóerőt kíván.

A fegyver olyan innovatív és precíz elektromágneses lőszer, amely mintegy 45 különböző platformról indítható szárazföldön, levegőben és tengeren.

A világon több, mint 40 ország használja ezeket a rakétákat, köztük 19 európai uniós ország és NATO-tagállam. Magyarország 2021-ben kötött megállapodást Spike rakéták beszerzéséről.

Több mint 34 000 Spike rakétát szállítottak már a világ különböző országaiba, amelyek közül több mint 6000-et lőttek ki kiképzési gyakorlatok és harci helyzetek során.

A görög média szerint az üzlet várhatóan az ország biztonsági erőinek mindhárom ágát szolgálja majd: a szárazföldi erőket, a légierőt – amely Apache helikopterekre szereli majd a rakétákat – és a haditengerészetet, amely többféle harci hajótípuson fogja használni a rakétákat.

Görögország régi riválisa, Törökország aggályosnak találhatja a beszerzést a rakéták viszonylag nagy hatótávolsága miatt, amelyek helikopterekről kilőve akár 50 kilométerre, szárazföldről vagy tengerről indítva pedig mintegy 32 kilométerre is elérhetik célpontjaikat.

„Ez a projekt Izrael Állam és a Görög Köztársaság közötti megállapodások sorához csatlakozik, és tovább hangsúlyozza az országaink és védelmi intézményeink közötti erős partnerséget, valamint a regionális stabilitás biztosítása iránti kölcsönös elkötelezettségünket”

– mondta Joav Gallant védelmi miniszter.

Izraeli rakétákat vesz Magyarország

Spike irányított páncéltörő rakéták beszerzéséről szóló megállapodást írt alá szerdán Izraelben Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.