Így zajlott a papi áldás a Siratófalnál (videó)

A biztonsági feszültségek közepette a korábbi évekhez képest visszaesett a pészah idejére érkező hívők száma. Az ima az Izraelért való békéért szólt, és az egységre való felhívást tartalmazta.

Vasárnap reggel mintegy 15 000-en vettek részt a hagyományos Birkat Kohanim (papi áldás) elmondásán a Siratófalnál.

Az áldást, egy zsidó imát, amelyet a Kohanim (Árontól közvetlen apai ágon leszármazott zsidó papok) mondanak el, rendszeresen Chol HaMoed Peszách (a peszách köztes napjai) és Szukot idején végzik.

Kora reggeltől kezdve a rendőrség lezárta a Jeruzsálem óvárosába vezető fő útvonalakat, kivéve a helyi lakosok járműveit.

PRIESTLY BLESSING. WESTERN WALL, JERUSALEM

The Priestly Blessing, also known in rabbinic literature as raising of the hands or rising to the platform or dukhanen or duchanning, is a Hebrew prayer recited by Kohanim. https://en.wikipedia.org/wiki/Priestly_Blessing Spring, 9AM, 28°C / 82.4°F Instagram: https://www.instagram.com/relaxing.walker/ Facebook: https://www.facebook.com/relaxing.walker Become a member to show your support!

Zsidó hívők ezrei nem hagyták, hogy a közelmúltbeli feszültségek elriasszák őket attól, hogy szigorú biztonsági intézkedések mellett elárasszák az óváros sikátorait, hogy a Kohánim, a Lévi törzs leszármazottai áldását fogadják.

Az imádkozók a falnál. EPA/ABIR SULTAN

Az imádkozók tömegével szemben több száz kohenita állt, akik arcukat imakendővel takarták el, és végezték az áldást.

EPA/ABIR SULTAN

kohanita, avagy papi áldást Áron főpap férfiúi leszármazottai adhatják a nem-papi családból származókra. A parancsolatról Mózes 4. könyvének 6. fejezetében olvashatunk:

„Szólj Áronhoz és fiaihoz, mondván: Így áldjátok meg Izrael fiait, mondván: nekik: Áldjon meg téged az Örökkévaló és őrizzen meg téged. Világíttassa az Örökkévaló; neked az ő színét: és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Örökkévaló az ő színét és adjon neked békét. Tegyék nevemet Izrael fiaira és én megáldom őket.” (4Mózes 6:23-27)

EPA/ABIR SULTAN

Az imát a Nyugati Fal rabbija, Shmuel Rabinovitch vezette, és Izrael főrabbijai, Yitzhak Yosef és David Lau is jelen voltak. Az áldás végén a főrabbik megáldották a Jeruzsálembe érkezett zarándokokat is.

Fotó: EPA

Köves Slomó: a belső kovászunktól is meg kell szabadulni

Pészah kapcsán nyilatkozott a Magyar Nemzetnek az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.