Ehud Barak törölte az izraeli atomfegyverekről szóló posztját

A volt izraeli miniszterelnök törölte a tweetet, amelyben arról beszélt, hogy Izraelnek atomfegyverei vannak.

Izrael régóta fenntartja a kétértelműség politikáját abban kérdésben, hogy vannak-e atomfegyverei.

A most törölt posztjában Barak a nyugati országok aggodalmait igyekezett leírni a kormány által javasolt igazságügyi reformmal kapcsolatban, amikor azt írta:

„Furcsán hangzik számunkra. De az izraeliek nyugati diplomáciai tisztviselőkkel folytatott beszélgetéseiből kiderül, hogy mélységes aggodalmuk van amiatt a lehetőség miatt, hogy ha az izraeli államcsíny sikerül, akkor egy messianisztikus diktatúra jön létre a Közel-Kelet szívében, amely nukleáris fegyverekkel rendelkezik, és amely fanatikusan kívánja az iszlámmal való összecsapást a Templom-hegyre összpontosítva. Az ő szemükben – ez tényleg ijesztő. Ez nem fog megtörténni. Kellemes ünnepeket kívánok.”

Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminisztert megdöbbentették Barak szavai, és azt állította, hogy hazugságokat visszhangoz, amelyekkel ártani akar Izrael államnak.

„Ez a téveszmés és felelőtlen ember, Jair Lapiddal és több száz másik baloldali BDS-aktivistával együtt az elmúlt hetekben a világot járta, külföldi kormánytisztviselőkkel, zsidó vezetőkkel és üzletemberekkel lépett kapcsolatba, hogy eladja ezt a förtelmes hazugságot, terrort szítson, és mindenkit mozgósítson Izrael Állam külkapcsolatainak és gazdaságának károsítására” – mondta Szmotrics.

„Ez az egyik legnagyobb és legkomolyabb BDS-kampány, amit Izrael valaha is látott” – folytatta Szmotrics, hozzátéve, hogy

„de nem fognak sikerrel járni. A zsidó nép történelmének lapjain örökké emlékezni fognak rájuk, és Izrael zsidó és demokratikus állama tovább fog virágozni és fejlődni.”

Izrael volt miniszterelnöke szerint Netanjahuék puccsot hajtanak végre

Ehud Barak polgári engedetlensége szólított fel, mert szerinte az új „kormány megőrült”.