Willy Brandt fia felhívást tett közzé az ukrajnai békéért

Peter Brandt, Willy Brandt volt német kancellár legidősebb fia több mint 200 társával együtt békére hívott fel az ukrajnai konfliktusban.

A Frankfurter Rundschau című lapban megjelent vendégcikkben az aláírók hangsúlyozzák, hogy diplomáciára és közös európai biztonsági rendszer létrehozására van szükség, összhangban a nemzetközi joggal, együttműködve Oroszországgal.

A szerzők leszögezik, hogy

az Ukrajnában zajló háború csak több szenvedéshez, pusztuláshoz és emberélet elvesztéséhez vezet.

Szerintük „véres állóháború” alakult ki, amelynek csak vesztesei vannak. Diplomáciára és közös európai biztonsági rendszerre van szükség a katonai megoldás elsőbbsége helyett. Felszólítják Olaf Scholz (SPD) német kancellárt, hogy Franciaországgal együttműködve nyerje meg Brazíliát, Kínát, Indiát és Indonéziát a hadviselő felek közötti közvetítésnek. Csak ez nyithat utat egy közös európai biztonsági rendszer felé.

Brandt és az aláírók azt is hangsúlyozzák, hogy

a béke- és enyhülési politika, amely a német egységhez vezetett, nem avult el,

és ma is ugyanazokért a célokért dolgoznak. Willy Brandtot idézik:

„Az árral szembe kell fordulni, amikor az ismét hamis medret próbál ásni”.

Peter Brandt az SPD tagja, a Friedrich Ebert Alapítvány, valamint a Német-Orosz Fórum elnökségi tagja. 2023 februárjában aláírta a Sahra Wagenknecht, a Linke (NDK utódpárt) képviselője és Alice Schwarzer (a vezető német feminista) által indított „Kiáltvány a békéért” elnevezésű petíciót, amely az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások ellen szólal fel és béketárgyalásokat sürget.

Peter Brandt mellett több más közéleti személyiség, például Reiner Hoffmann, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) korábbi elnöke, Wolfgang Thierse, a Bundestag volt elnöke és Günter Verheugen korábbi uniós biztos is aláírta a felhívást. A néhai kancellár közeli munkatársai, például Willy Brandt egykori irodavezetője, Karl-Heinz Klär is támogatásukat fejezték ki.

Orbán Viktor: Európa „háborús pszichózisban szenved”

A magyar miniszterelnök csütörtökön Ankarában, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján mondott beszédet.