Az EU szerint Kínának erkölcsi kötelessége hozzájárulnia az igazságos békéhez

Kínának erkölcsi kötelessége hozzájárulnia az igazságos ukrajnai békéhez, nem állhat az agresszor oldalára, nem támogathatja katonailag az agressziót – jelentette ki Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel együtt adott sajtónyilatkozatot kedd délelőtt, az EU és az Egyesült Államok közötti energiaügyi tanácskozásra érkezve.

A főképviselő hangsúlyozta: az EU világos üzenetet küld Kínának, ami magában foglalja azt is, hogy Peking álláspontja az orosz erők által Ukrajnában elkövettet atrocitások, háborús bűnökkel kapcsolatban, meg fogja határozni az EU-val fenntartott jövőbeni kapcsolatát.

Borrell szerint, az ukrajnai háború tovább eszkalálódott, „annak ellenére, hogy Oroszország semmit nem ért el a brutális vérontással és pusztítással”.

„Moszkva újabb nukleáris hazárdjátékba kezdett, azáltal, hogy a Fehéroroszországba telepít atomfegyvereket, ami közvetlen veszélyt jelent az európai biztonságra. Mindez ironikusan azután történt, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában tárgyalt a békéről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és megegyeztek, hogy nem szabad nukleáris fegyvereket külföldre telepíteni”

– mutatott rá.

Megerősítette, hogy az EU a transzatlanti partnereivel együttműködve, egységes és elkötelezett marad Ukrajna önvédelmének támogatásában, fenntartva az Oroszországra gyakorolt kollektív nyomást.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, katonai, politikai és pénzügyi támogatást nyújtunk annak érdekében, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen”

– nyomatékosította.

A kínai elnök szerint Kínának nagyobb globális szerepet kell játszania

Hszi Csin-ping hatalmas sikernek ítéli, hogy közvetítésével Szaúd-Arábia és Irán megállapodott a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatai az eddiginél is erősebbek közös érdekeink előmozdítása szempontjából.

Mint mondta, Washington és Brüsszel továbbra is szorosan együttműködik a nemzetközi partnereivel világszerte annak érdekében, hogy Ukrajna meg tudja védeni önmagát, népét, területét és a saját útjának megválasztásához való jogát. Üdvözölte, hogy az EU több tíz milliárd eurót költött Ukrajna humanitárius és gazdasági támogatására, továbbá békefenntartó eszközén keresztül 2 milliárd euró értékű lőszert biztosít az ukrán védelmi erők számára.

„A háborús agressziót szító orosz személyek vagyonát együtt befagyasztottuk, átfogó szankciókat és exportkorlátozásokat vezetünk be, amelyek csökkentik Oroszország háborús kapacitását. A bűnözőket pénzügyi szempontból erősen megszorongattuk, és arra kényszerítettük őket, hogy válasszanak: a háborúba öntik a pénzt, vagy saját állampolgáraikról gondoskodnak”

– tette hozzá.

Blinken kiemelte: az Egyesült Államok és az Európai Unió vizsgálja, hogyan lehetne tovább csökkenteni Európa az orosz energiától való függőségét, és hogyan lehetne fellendíteni az euroatlanti régió tiszta energia termelését.

„Tavaly az Egyesült Államok 56 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt exportált Európába. Ez Európa teljes importjának 40 százaléka, 140 százalékos növekedést jelent az előző évi, Európába irányuló cseppfolyósított földgázexportunkhoz képest. Az Európai Unió az orosz gáztól való függőségét a háború kezdetekor mért közel 40 százalékról, 2022 végére, mintegy 15 százalékra csökkentette. Ez rendkívüli eredmény”

– taglalta.

Véleménye szerint, az EU-val partnerségben fel kell gyorsítani, a tiszta energiára való áttérést valamint a megújuló energia rugalmas, biztonságos és diverzifikált ellátási láncainak kiépítését.

„Mindezt úgy kell tennünk, hogy közben jól fizető munkahelyeket teremtünk és csökkentjük a költségeket az emberek számára az Atlanti-óceán mindkét partján. Oroszország az energiafüggőséget fegyverként használja, ami kiemeli e feladat sürgősségét, de egyben lehetőséget kínál arra, hogy felgyorsítsuk az előrehaladást”

– hívta fel a figyelmet az amerikai külügyminiszter.

Erős európai védelem felépítésén iparkodik az EU

„Erős európai védelmet építünk. Egy cselekvőképesebb Európát, amely képes megvédeni értékeit és érdekeit” – fogalmazott Josep Borrell.