Konzervatívok nyerték a választást Finnországban

Orpo a szavazatok 20,8%-át szerezte meg, megelőzve a jobboldali populista Finnek Pártját és a balközép pártot – írja a BBC News. 

A populisták rekordot jelentő 20,1%-ot szereztek.

Ez keserű vereség Marin számára, aki növelte pártja mandátumát és a szavazatok 19,9%-át szerezte meg.

Röviddel azután, hogy a konzervatív vezető győzelmet aratott, a balközép vezetője feladta a választást.

„Gratulálok a választások győztesének, gratulálok a Nemzeti Koalíció Pártjának, gratulálok a Finnek Pártjának. A demokrácia döntött” – mondta támogatóinak.

A három párt hetekig szinte egyformán állt a közvélemény-kutatásokban, és ahogy az eredmények beérkeztek, úgy lett túl szoros az eredmény. Aztán az YLE közszolgálati televízió előrejelzése Petteri Orpo Nemzeti Koalíciójának győzelmét adta a legtöbb parlamenti mandátummal.

„Azt hiszem, a finn emberek változást akarnak. Változást akarnak, és most tárgyalásokat, nyílt tárgyalásokat fogok kezdeni minden párttal” – mondta.

A BBC megjegyezte, hogy Marin népszerűsége ellenére megosztó figura Finnországban.

Petteri Orpo ezzel szemben nem rendelkezik Sanna Marin „rocksztár” tulajdonságaival – mondja Matti Koivisto, az YLE munkatársa.

„Ő egy karrierpolitikus. Az 1990-es évek óta a pályán van, és elég stabil és nyugodt. Vannak kritikák, hogy talán túlságosan unalmas és nyugodt, de ez is elég jól működik Finnországban”.

A konzervatívok kapnak először lehetőséget a kormányalakításra, és ha sikerrel járnak, az 53 éves Orpo lesz a következő miniszterelnök.

Fotó: EPA/KIMMO BRANDT

Felpofoztak egy zsidó parlamenti képviselőt Finnországban

Az antiszemita megjegyzések mellett a támadó őt hibáztatta Finnország közelmúltbeli NATO-csatlakozási kérelméért is.