A Rebbe születésnapján ünnepli Amerika az oktatást

A Lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi 121 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, niszán hónap 11-én, ami idén április 2-ra esik. A hászidok számára ez jeles nap, melyről évről-évre megemlékeznek – írja a Zsido.com

A Rebbe az ukrajnai Nikolajevben, ma használatos ukrán nevén Mikolajivben született, neves rabbicsaládba. Édesapja, Lévi Jicchák rabbi ismert talmudtudós és kabalista volt, édesanyja, Chana rebecen is jeles felmenőkkel rendelkezett. Hétéves korában a család Jekatyerinoszlávba, ukrán nevén Dnyipróba költözött, ahol Lévi Jicchák rabbit a város főrabbijának választották.

A múlt század elején cári birodalomban számtalan pogrom keserítette a zsidók sorsát, melyek közül gyermekként a Rebbe is többet átélt.

Chana rebecen beszámolója szerint az egyik támadás során a hároméves Menachem Mendel volt az, aki nyugtatgatta a rejtekhelyen várakozó kisgyermekeket, hogy ne csapjanak zajt, amivel magukra vonhatnák a vérszomjas csőcselék figyelmét.

A Rebbe – gyermekkoráról beszélve – megjegyezte, hogy világszemlélete és életcéljai már egészen kicsi korában világosak voltak a számára. Felfogása szerint egy gyermek nem csupán egy felnőtté érő személy, hanem saját, különleges tulajdonságokkal bíró önálló egyéniség, akit őszinte hit, becsületesség, energia, lelkesedés, tudásszomj és lelkiismeretesség jellemez.

A Rebbe úgy vélte, hogy a megfelelő oktatás nem elnyomja, hanem továbbfejleszti a gyermekek természetes képességeit és hozzásegíti őket ahhoz, hogy a megfelelő formában hasznosítsák azokat.

E célból alapította meg 1980-ban a Civot Hásem (Isten serege) nevű szervezetet és ezért tekintett a gyermekekre úgy, mint megbízható munkatársaira a zsidóság terjesztésében. Fontosnak érezte, hogy a nagy tömegeket megmozgató ifjúsági rendezvényeken személyesen szóljon a gyermekekhez és kijelölje számukra a következő küldetésüket, melyben egyenrangú partnereiként tekintett rájuk.

Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe születésnapja, niszán hónap 11. minden évben az Oktatás és a Tudás Megosztásának Napja az Egyesült Államokban. Ez az egyetlen olyan jeles állami nap, amelyet a zsidó naptár szerint állapítanak meg minden évben 1978 óta. Az első ilyen napot Jimmy Carter elnök jelentette be. A Rebbe azt nyilatkozta, hogy a döntés tisztelgés a Chábád Lubavics mozgalom előtt,

„amely az oktatást nem csupán a zsidó élet, de az egész emberiség sarokkövének tartja, és több mint kétszáz ével ezelőtt történt megalapítása óta elkötelezett [az oktatás ügye] mellett, maga a nap helyénvaló és időszerű tisztelgés az általánosságban vett oktatás előtt is”.

Az antiszemitizmus ugyan visszavezet pár zsidót a vallásához, de inkább a pozitívumokat kell hangsúlyozni

Az üldöztetéstől való félelem nem elég az identitás megőrzéséhez.