Lauder Bidenhez: „Ez nem Németország 1938-ban, ez az Egyesült Államok 2023-ban”

A Zsidó Világkongresszus elnöke levélben fordult az amerikai elnökhöz: „Csak Ön tudja megállítani a zsidó nép elleni gyűlölet növekvő áradatát” — írja a Jewish News Syndicate.

Még 2016-ban Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke adta át a Theodor Herzl-díjat – a szervezet legmagasabb kitüntetését – Joe Biden akkori alelnöknek. Március 26-án levelet írt a mostani amerikai elnöknek, akit „a zsidó nép barátjának” nevezett, a növekvő antiszemitizmus megfékezésének szükségességéről.

„Ma Amerika az antiszemitizmus legijesztőbb növekedésének tanúja a második világháború vége óta”

– írta Lauder a New York Postban hirdetésként megjelenő levélben.

„A zsidók az Egyesült Államok lakosságának mindössze 2%-át teszik ki, de a vallási gyűlölet-bűncselekmények több mint felének célpontjai. Zsidókat gyilkoltak, vertek és köpködtek – különösen az ortodox zsidókat – a politikai vezetők és a média szinte teljes hallgatása mellett”

– tette hozzá Lauder.

Megjegyezte, hogy gyakori, hogy hírességek, sportolók, sőt még a kongresszus tagjai is „a legfelháborítóbb zsidóellenes szidalmakat” szajkózzák, és a zsidó diákokat pellengérre állítják az egyetemeken zsidó nevük vagy Izrael létjogosultságának védelme miatt.

„Meredeken csökken a zsidók beiratkozása az elit iskolákba. A zsidó diákokat kizárják a klubokból és megtagadják tőlük tisztségek betöltését”

– írta.

„Ez nem az 1938-as Németország, ez az Egyesült Államok 2023-ban. Elnök úr, csak ön tudja megállítani a zsidó nép elleni gyűlölet emelkedő áradatát”.

Lauder sürgette Bident, hogy „a leghatározottabban” jelentse ki, hogy a zsidógyűlölet veszélyes és Amerika-ellenes. Felszólította továbbá az amerikai elnököt, hogy három dolgot tegyen.

Először is, Biden mondja el az amerikaiaknak, hogy „az antiszemitizmus nem különbözik a rasszizmustól” egy nagyszabású beszédében.

Másodszor, az elnök hívja ki azokat, köztük „saját pártjának szélsőségesen progresszív tagjait”, akik támogatják az Izrael elleni bojkottot és az Izrael kirekesztését.

„Ezek az emberek nem képviselik az Ön értékeit, a Demokrata Párt értékeit vagy az országunk értékeit”

– írta Lauder.

Harmadszor, Biden utasítsa az oktatási és az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálják ki az egyetemi antiszemitizmust. A 2019-es végrehajtási rendelet értelmében, amely az antiszemitizmust a VI. cikkely hatálya alá helyezte, a főiskolák és egyetemek elvileg elveszítik a szövetségi finanszírozást, ha megengedik a zsidókkal szembeni diszkriminációt.

„Ez nem csak demokrata vagy republikánus kérdés”

– írta Lauder.

„Nem csak a baloldalról vagy a jobboldalról jön. És ez nem csak a nem zsidók részéről érkező probléma. … Nem fogok hallgatni, amikor a zsidók gyűlölettel szembesülnek Amerikában”.

Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó közösségek barátja

A Zsidó Világkongresszus elnökével, valamint több nemzetközi és amerikai zsidó szervezet vezetőjével is találkozott hivatalos látogatásának első napján a köztársasági elnök.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.