Üdvözli a brit külügyminiszter az izraeli jogrend átalakításának szüneteltetését

Nyilatkozatban üdvözölte hétfőn a brit külügyminiszter az izraeli jogrend átalakítását célzó törvényalkotási folyamat szüneteltetését.

James Cleverly közleményének előzményeként Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány felfüggeszti az átalakítási program parlamenti elfogadási folyamatát.

A tervezett módosítások ellen hetek óta tömeges tiltakozások zajlanak Izraelben.

Cleverly a londoni külügyminisztérium által hétfő este kiadott nyilatkozatban közölte: Nagy-Britannia üdvözli, hogy Netanjahu kormányfő az izraeli jogrend átalakítási folyamatának szüneteltetéséről döntött.

A brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniát és Izraelt mély, történelmi távlatú kapcsolatrendszer fűzi össze.

James Cleverly felidézte, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök – aki a múlt héten fogadta Netanjahut a Downing Streeten – a találkozón létfontosságúnak nevezte a kétoldalú viszonyt alátámasztó demokratikus értékek fenntartását és a hatalmi ágak közötti egyensúly robusztus rendszerének megőrzését.

A brit kormány arra biztatja az összes érintett izraeli politikai erőt, hogy igyekezzenek közös álláspontra jutni és törekedjenek hosszú távra szóló kompromisszumra „ebben a kényes kérdésben”

– fogalmazott hétfő este ismertetett felhívásában a brit külügyminiszter.

Netanjahu elhalasztja az igazságügyi reformot: El kell kerülni a polgárháborút

Az izraeli miniszterelnök bejelentette az igazságügyi reform elhalasztását.