Gyász: Elhunyt a számítástechnika úttörő izraeli kutatója

Jacob Ziv, a számítástechnika egyik kiemelkedő izraeli kutatója, az Izraeli Tudományos és Bölcsészettudományi Akadémia korábbi elnöke 91 éves korában vasárnap elhunyt – írja a Ynet.

Ziv a februárban, 86 éves korában elhunyt Abraham Lempel professzorral együtt fejlesztette ki a Lempel-Ziv (LZ) adattömörítő algoritmust, amely megnyitotta az utat olyan formátumok kifejlesztése előtt, mint a ZIP, a PDF és az MP3.

Ziv és Lempel 1977-ben publikálta az LZ algoritmus első változatát, az LZ77-et, majd 1979-ben a második változatot, az LZ79-et.

Ezen algoritmusok alapján számos tömörítési technológiát fejlesztettek ki, amelyeket ma széles körben használnak a memóriakártyákon, számítógépeken és okostelefonokon.

Az Association for Computing Machinery, a számítástechnika és az informatika egyik legrangosabb intézete szerint „Lempel és Ziv professzorok munkájának hatása olyan óriási, hogy a terület jelenlegi kutatása még mindig olyan élénk, mint évtizedekkel ezelőtt, és évről évre több elméleti és gyakorlati kutatót látunk, akik az általuk bemutatott ötlet bővítésén és továbbfejlesztésén dolgoznak”.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a Lempel és Ziv kutatásaiból született tömörítési technológiák felgyorsították és gazdaságilag életképessé tették a mobil számítástechnikai és multimédiás alkalmazásokat”

– írták.

Közkincsnek szánta, ezért sosem szabadalmaztatta találmányát a számítógép atyja

Neumann Jánost kollégái nagy viccmesélőnek, vidám, társasági embernek ismerték, csodájára jártak széles műveltségének, hihetetlen memóriájának, fejszámoló készségének.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.