Fehér Ház: az Egyesült Államok aggódik Izrael miatt

Az Egyesült Államok arra szólítja az izraeli vezetőket, hogy minél hamarabb találjanak kompromisszumos megoldást az igazságügyi reform körül kialakult helyzetre – közölte a Fehér Ház egyik szóvivője közép-európai idő szerint hétfőn, miután a védelmi miniszter menesztése újabb tömeges tüntetéseket váltott ki Izraelben.

„Ismét felszólítjuk az izraeli vezetőket, hogy minél hamarabb jussanak kompromisszumra a kérdést illetően. Úgy gondoljuk, hogy ez a leginkább járható út Izrael és polgárai számára” – közölte Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu vasárnap menesztette Joáv Galant védelmi minisztert, miután a tárcavezető nyíltan kritizálta azt a törvénytervezetet, amely az utóbbi hetekben nagy tiltakozást váltott ki országszerte.

Adrienne Watson értésre adta, hogy Washingtont nagyon aggasztja az izraeli helyzet, és utalt a két ország közti szoros viszonyra is.
„Ahogy azt (Joe Biden amerikai) elnök Netanjahu miniszterelnökkel is megvitatta nemrég, mindig is a demokratikus értékek voltak és lesznek az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatának fő jellemzői” – tette hozzá.

Kiemelte: a demokratikus társadalmak stabilitását a fékek és ellensúlyok rendszere biztosítja, és a demokratikus rendszer nagyobb mértékű módosítását a lehet legnagyobb társadalmi támogatás mellett kell véghezvinni.

„Amerika nyíltan Netanjahu megbuktatására törekszik”

A Bibi elleni puccs úgy néz ki és olyan, mint a Trump-ellenes művelet, mert ugyanazok az emberek irányítják – írja Lee Smith.