Izraelben már fizetnek a szemétért

A CleanCoin izraeli applikáció fontos fordulópontot jelenthet a környezetvédelem szempontjából, írja a United with Israel cikke alapján a Zsido.com. A Gal Lahat és Adam Ran által alapított CleanCoin appal használója pénzre válthatja a szemetet, és ezzel tisztábbá teheti a világot.

Az egy éve üzemelő applikáció emberek tízezreit vonta már be Izrael közterületeinek megtisztításába egy játékos szemétszedő akcióval, amiben még pénzt is lehet keresni.

A felhasználók ugyanis az összegyűjtött és jól láthatóan megfelelő módon kidobott szemét után pontokat kapnak, melyeket különböző boltokban válthatnak be termékekre. A társaság már terjeszkedik is: Izrael után Kanadában, New Yorkban és az Egyesült Királyságban is hamarosan elérhetővé válik az applikáció, és különféle európai országokban is dolgoznak rajta.

„Jelenleg a megtermelt zöldségek és gyümölcsök hetven százalékát kidobják, mások viszont éheznek”

– mondta az egyik alapító, Ran.

„Applikációnk megmutatja, hogy hol van felesleges élelem, mások pedig odamehetnek és elvihetik.”

Az app bizonyítja, hogy a takarítás közösségi élmény is lehet. Segítségével a felhasználók jelezhetik például, hogy egy bizonyos város meghatározott pontján szemetet észleltek, ahogyan a Waze-en jelezhetik a elhasználók a közlekedési dugót vagy más szokatlan eseményt. Aki válaszol a bejelentésre – akár ő maga, akár más – elkészíti az „előtte-utána” fotót, és azt is dokumentálja, hogy hova dobta ki a szemetet, megkapja a jutalompontokat. A CleanCoin mesterséges intelligenciája biztosítja, hogy ne lehessen csalni, és azt is eldönti, hogy az adott munka hány pontot ér.

A Zsido.com cikkének folytatása a nem mindennapi szemétszedő appról itt olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.