Netanjahu: Nem állítjuk le a reformtervet!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy eltökélt a „felelős igazságügyi reformok” folytatása mellett, miközben országszerte példátlan tüntetések zajlanak a kormány átalakítási terve ellen.

Hétfőn a Knesszet elfogad egy törvényjavaslatot, amely a koalíciónak többséget biztosít a bírák kiválasztására létrehozott bizottságban, ami a parlamentben lévő ellenfelei és az izraeli közvélemény nagy része szemében a bíróságok elleni politikai támadásnak minősül.

Korábban Yoav Galant védelmi miniszter azt tervezte, hogy nyilvános nyilatkozatot tesz, amelyben a törvényhozás leállítására szólít fel, mert az közvetlen veszélyt jelent az IDF-re és Izrael biztonságára, de a miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után Galant megváltoztatta tervét. A miniszterelnök elmondta, hogy meghallgatta minisztere aggályait, és figyelembe vette azokat.

Netanjahu televíziós beszédében azt mondta, hogy a jogszabály ellenzői nem árulók, ahogyan azt néhány minisztere és pártjának tagjai állították.

„Az ellenzők nem árulók és a támogatók nem fasiszták. Azok, akik támogatják a reformunkat, évtizedek óta úgy érzik, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem képviseli őket vagy a nézeteiket, akik pedig ellenzik, attól tartanak, hogy a reform véget vet a demokráciának. Egy demokratikus kormánynak a kérdés mindkét oldalával foglalkoznia kell.

Meg kell jelenítenie a választók többségének akaratát, és meg kell védenie az egyéni jogokat is. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a népességünk megosztottságát, mindkét oldal aggodalmait meg kell hallgatni ” – mondta Netanjahu.

Netanjahu megismételte állításait, miszerint a legfelsőbb bíróság bírái megakadályozzák a sokszínűséget a bírák kiválasztásában, és felhatalmazás nélkül avatkoznak be a kormány politikájába, de jelezte, hogy a Knesszet több mint 61 vagy a 120 Knesszet-ülés feletti többségre törekszik a legfelsőbb bíróság által alkotmányellenesnek ítélt törvények törvénybe iktatásához.

(Ynetnews)

Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

Amiad Cohen: Sok a hasonlóság Izrael és Magyarország között

Az izraeli Tikvah Fund vezetője elmondta, hogy Izraelt miért a Legfelsőbb Bíróság irányítja, és hogy mi a baja a nemzetközi sajtónak Netanjahu kormányával.