Eldőlt: Magyarország is részt vesz a közös európai lőszerbeszerzésben

Minden haderőnek, így a Magyar Honvédségnek is stratégiai érdeke, hogy megfelelő lőszertartalékai legyenek, valamint, hogy az utánpótlást is folyamatosan és biztonságosan biztosítani tudja – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az ukrajnai háború rávilágított annak a problémának a súlyosságára, hogy az európai államoknak nem áll rendelkezésére elegendő lőszerkészlet.

Közölte: ennek megfelelően Magyarország csatlakozik az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) 7 éves lőszerbeszerzési keretprogramjához, amely az európai igények összegyűjtésével közösen koordinálja a beszerzési folyamatokat.

Magyarország ezen keresztül tudja biztosítani a jobb hozzáférést és az olcsóbb árakat a Magyar Honvédség stratégiai lőszerigényére

– magyarázta a miniszter.

Ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon a szlovák védelmi miniszter szerint

„A magyarok is segítenek” – mondta Jaroslav Naď.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatban a magyar kormány álláspontja változatlan, továbbra is az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése jelenti az életek mentését és a háború végét, a fegyver- és lőszerszállítás ezzel szemben csak a háború eszkalációját és kiterjesztésének veszélyét eredményezheti. Magyarország továbbra sem szállít sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának, a keretmegállapodáshoz való csatlakozással a Magyar Honvédség saját stratégiai lőszerigényének kielégítésére vonatkozik. A csatlakozás nem jelent ugyanakkor kizárólagosságot a lőszerbeszerzéseink tekintetében – tette hozzá.

A miniszter kiemelte:

a közös európai lőszerbeszerzés egyúttal a jövőben elkészülő magyarországi lőszergyár piacainak megteremtéséhez is hozzájárul.

A honvédelmi miniszter megismételte: Magyarország tehát a fegyverszállításban nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan, a tagállami védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívan részt veszünk, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár pedig a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja.

Honvédelmi miniszter: Vaskupolát húzunk Magyarország fölé

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt is elárulta, hogy körülbelül mennyibe kerülhet az izraeli Vaskupola beszerzése.