Putyin és Hszi nem tárgyalt Kijev béketervéről

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai tárgyalásain nem esett szó Kijev ukrajnai béketervéről – közölte szerdán Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Elmondta: a felek a kínai béketervet vitatták meg. A szóvivő szerint kizárólag a Kína és Ukrajna közötti kétoldalú viszonyra tartozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajnálkozása, hogy Peking válasz nélkül hagyta a kijevi béketervhez történő csatlakozására vonatkozó javaslatát.
Peszkov felidézte:

Putyin a keddi tárgyalások után kijelentette, hogy a kínai béketerv több pontja is a rendezés alapjául szolgálhat, amikor erre Nyugaton és Kijevben is készség mutatkozik, bár, fűzte hozzá az orosz elnök, „ezt egyelőre nem látja”.

A kínai külügyminisztérium februárban tette közzé 12 pontos ukrajnai rendezési tervét.

Zelenszkij válaszul sajnálatának adott hangot, hogy a kínai vezetés nem csatlakozott a G20 országcsoport csúcstalálkozóján benyújtott tízpontos béketervéhez.

Peszkov kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a tárgyalásokon szó volt a gázszállítások növeléséről is. Ezzel összefüggésben cáfolta a Bloomberg amerikai hírügynökség „források nélküli” értesülését, miszerint csökkenne a gázmennyiség a Kínába irányuló vezetéken. Kijelentette: a felek az amerikai hírügynökség állításával szemben a szállítás bővítését vitatták meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen kedden a Gazprom történelmi rekordot ért el a Kínába szállított vezetékes gáz napi mennyisége tekintetében. Közölte, hogy megvitatták a Szibéria Ereje-2 gázvezeték tervét is. Mint mondta, minden részletet, minden formaságot egyeztettek Mongóliával, amelynek területén ez a vezeték át fog haladni. A tervek – hangsúlyozta – az együttműködés további bővítését irányozzák elő ezen a területen.

Amerikai admirális: a globalizáció „a kiújult nagyhatalmi vetélkedés” korszaka

„Attól tartok, hogy a szabályokon alapuló nemzetközi rend a tekintélyelvű rezsimek közvetlen támadása alatt áll”.