Giorgia Meloni: „nem várhatunk védtelenül” a következő hajószerencsétlenségre

„Nem várhatunk védtelenül” a következő hajószerencsétlenségre, megoldást kell találni rá, hogy a menekültek ne kényszerüljenek arra, hogy megpróbáljanak eljutni Európába – szögezte le Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden az olasz parlament felsőházában elmondott beszédében.

A miniszterelnök a múlt hónap végén Dél-Olaszországnál történt – 87 halálos áldozattal járó – hajótörésre hivatkozva hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak mihamarabb lépéseket kell tennie az illegális bevándorlás megfékezésére.

Kijelentette: a délolasz partoknál történt tragédia után „egyaránt írtam az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács elnökének és az Európai Tanácsnak, hogy nyomatékosítsam: nem tudunk még tovább várni” az EU fellépésére.

„Olaszország határai Európa határai is”

– emelte ki Meloni, két nappal az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a legnagyobb veszélyt a „gátlástalan embercsempészek által szervezett” illegális utazások és határátkelések okozzák.

„Mielőtt az emigrálás feltételes lehetőségéről beszélünk, minden ember számára biztosítani kell a jogot ahhoz, hogy ne kényszerüljön rá az elvándorlásra egy jobb élet ígéretében”

– mondta, hozzátéve:

„egy olyan vészhelyzettel állunk szemben, amely kezd strukturálissá válni”.

Giorgia Meloni vezetésével hadat üzent Olaszország az emberkereskedőknek

Brutális büntetésre számíthatnak a törvény megszegői.

Meloni kiemelte továbbá a független szervezetek által működtetett mentőhajók tevékenységét is, felhívva a figyelmet rá, hogy azoknak az országoknak is ki kellene venniük a részüket a kimentett emberek ellátásából, amelyek zászlaja alatt közlekednek a hajók a Földközi-tengeren.

Keddi szenátusi beszédében a kormányfő kiállt továbbá a kormány azon döntése mellett, mely az ország védelmi kiadásait hivatott növelni.

„Ez a kormány hozzászokott a nemzeti érdek védelméhez”

– mondta, hozzátéve, hogy

„a korábbi kormányokkal ellentétben mi sosem titkoltuk el, hogy növelni szeretnénk a katonai kiadásokat, amelyek meggyőződésünk szerint létfontosságúak a nemzeti érdek védelméhez”.

„A szabadságnak ára van”

– szögezte le Meloni. A miniszterelnök ugyancsak kiállt az Oroszország indította háborútól szenvedő Ukrajna katonai támogatásának és a Nyugat Moszkvára mért szankcióinak szükségessége mellett.

„Geopolitikai és diplomáciai szinten is elengedhetetlen, hogy nyomást helyezzünk Moszkvára, annak érdekében, hogy biztosítsuk a nemzetközi jog tiszteletben tartását, és megteremtsük az igazságos békéhez vezető út feltételeit”

– mondta, kiemelve, hogy ugyan ezek a feltételek egyelőre nem teremtődtek meg, „minden nap kitartóan dolgozunk értük”.

Az embercsempészet ellen küzdene a belügyi EU-biztos

Hogy ne ismétlődhessen meg a néhány nappal ezelőtt Olaszország partjainál bekövetkezett, több mint 60 halálos áldozattal járó szerencsétlenség.